Nästa Evenemang

Företagande & Internet

Del 2 Marknadsföringstips. Så skapar du ett värdefullt innehåll

Content Marketing är på allas läppar just nu. Content Marketing handlar om att producera innehåll i egna kanaler med en viss regelbundenhet. En god start är att göra en innehållsstrategi, en content-strategi som svarar på ett antal frågor. Här ger vår expert sina bästa marknadsföringstips på hur du kan skapa ett innehåll som aktiverar. Tänk på det här!

 • Vilken effekt eller verksamhetsnytta ska vi bidra till genom att publicera det här innehållet?
 • Vilka målgrupper bidrar mest till önskad effekt?
 • Vad påverkar målgrupperna? Vilka kan de påverka?
 • Vad för slags innehåll efterfrågar målgrupperna och vilket innehåll får de att ta nästa steg på köparens resa?
 • Vilka tillstånd utmed köparens resa ger bäst effekt?
 • Vilket innehåll vill målgrupperna ta del av längs köparens resa?
 • Vilka kanaler använder målgrupperna?
 • Vilken tonalitet bör användas?
 • Hur ofta ska innehåll publiceras för varje målgrupp och i varje kanal?

Läs gärna del 1 i vår Marknadsföringsskola. Hur kan Content Marketing gynna mig som småföretagare?

Hur arbetar du med innehåll i dina kanaler? Bidra gärna med ditt bästa tips!

Del 1 i Marknadsföringsskolan. Hur kan Content Marketing gynna mig som småföretagare?

Hur kan ett bra innehåll bygga ett varumärke?

Content marketing eller innehållsmarknadsföring som det också kallas är en marknadsföringsform i tiden. Begreppet har funnits länge men har börjat användas flitigt här i Sverige de senaste åren. Content marketing är ett sätt att marknadsföra sig via innehåll och sätter alltså innehållet i fokus. Med innehåll menas redaktionellt material som produceras för olika kanaler i syfte att attrahera kunder. Men vad är ett bra innehåll? Låt oss börja med att definiera vad content marketing står för:

 1. Innehållsmarknadsföring går ut på att producera ett innehåll med ett tydligt värde för mottagaren.
 2. Content Marketing ska produceras i egna kanaler.
 3. Innehållsmarknadsföring skapar ett värde för mottagaren genom att innehållet aktiverar och får mottagaren att reagera.
 4. Ett värdefullt innehåll upprätthåller kundrelationer och skapar lojalitet till varumärket.
 5. Content marketing ställer krav på att det tydligt framgår vem som är avsändare och utgivare av innehållet.
 6. Ett innehåll bör publiceras med en viss kontinuitet och systematik för att få kallas content marketing.

Om content marketing handlar om att skapa ett värde, hur gör man då för att skapa ett värdefullt innehåll? Läs vår Content Marketing-skola del 2.

Hur arbetar du med Content Marketing? Dela gärna med dig av dina framgångstips här nedanför?

Säljer du varor till konsument? Här är prisinformationslagen i dess korthet!

 

Klarnas grundare ger tips till dig som vill starta eget

Victor Jacobsson – en av Klarnas grundare i öppenhjärtig intervju.

Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson startade Klarna med ambitionen att göra det enklare och tryggare att handla på nätet. Idén, som är briljant, låg rätt i tiden och var svaret som kickade igång näthandeln på allvar. Genom att göra internetbetalningar säkrare och mer användarvänliga skulle folk lockas att handla säkert över nätet. Idag har näthandeln också blivit mycket säkrare även om den på vissa håll fortfarande är komplicerad.
– Vi fokuserar på användarvänlighet och säkerhet, vilket fortfarande saknas på många håll, säger Victor.

Sebastian, Niklas och Victor gick alla på Handelshögskolan i Stockholm vid tiden för start. Med hjälp av skolans inkubatorverksamhet startade de Klarna och bestämde att de skulle ge det sex månader för att sedan utvärdera hur det gick.
– Vi bestämde oss för att ge allt i sex månader. När vi utvärderade det ett halvår senare hade vi kommit en bra bit på väg och det kändes rätt att köra vidare. På den vägen är det, säger Victor.

Råd till unga som vill starta eget
Utan kapital och utan någon egentlig teknisk bakgrund eller erfarenhet från finansbranschen startades Klarna, ett fintech-bolag som killarna gav allt i. Enligt Victor kompenserade de bristerna med hårt arbete och en trygg uppväxt.
– Min kärleksfulla och trygga uppväxt gjorde att jag vågade ta mer risk och bli entreprenör, fortsätter Victor.

Rådet till unga människor som vill starta företag är enligt Victor att jobba för att göra steget så litet som möjligt. Ett tips är att utvärdera satsningen efter en viss tidsbestämd period, det minimerar risken.
– Var också inställd på att jobba hårt och på att hitta bra kollegor, det är några av nycklarna till att skapa något som håller, säger han.

Initialt anställde Klarna yngre personer för att säkra upp att de hade råd. Kriteriet var människor med rätt attityd snarare än rätt erfarenhet. I takt med att företaget växte anställdes personer med rätt kompetens och rätt erfarenhet.
– Vi har varit lönsamma sedan år ett och vi har anställt i takt med vår omsättning, säger Victor.

Ledarskapet utvecklas i takt med bolaget
Bolaget som idag har 1200 anställda vilket skiljer sig markant åt från det bolag som för några år sedan hade 50 anställda. Ett bolag med så många anställda kräver ett ledarskap som mognar och förändras.
– Jag försöker hela tiden att utveckla mig själv och mitt ledarskap. När vi successivt blev fler och fler anpassade vi oss till de utmaningar som företaget mötte kontinuerligt. För mig handlar det om att vara ärlig mot mig själv om vilka styrkor och svagheter jag har, säger han.

Vi talar så om vilka utmaningar som har funnits längs resans gång. För Victor har det handlat om att bryta ner problem i mindre beståndsdelar och bara ta tag i det. Den största utmaningen är att hålla ut och köra på. Och att inte glömma bort den långsiktiga visionen medan enskilda saker hanteras från dag till dag.
– Något jag har lärt mig är att det ofta är mer produktivt att fatta beslut snabbt än att övertänka beslut och tappa styrfart, säger han.

Snabba beslut motiverar
Snabba beslut är också något som enligt Victor motiverar anställda och gör att de känner att de är delaktiga och känner ägarskap. Decentralisering skapar en känsla av ansvar, förklarar han, och visar att han genom att delegera tror på de som jobbar på Klarna.
– Jag tycker att det är viktigt för företag att skapa en arbetsplats som uppmuntrar till kreativitet, innovation och utveckling, avslutar Victor.

Väljer du mellan enskild firma och aktiebolag? Läs här om vad som skiljer bolagsformerna åt.

Annons 2

Ditt företag är ett klick ifrån succé!

Nu börjar de flesta av oss avrunda sommaren för att återgå till kontoret och ta tag i arbetet inför hösten. Hur har du tänkt att göra? Ska du fortsätta som vanligt, och låta det rulla på som alltid? Samma sak hela tiden, arbetet har blivit ett löpande band – precis det du ville komma ifrån, när du tidigare vågade satsa på egen firma…

En av sakerna som gör Internet så underbart, är att det är så lätt att testa saker. Funderar du på att starta en blogg för att marknadsföra dina produkter på ett smart sätt? Du behöver domännamn, webbhotell, bloggplattform och webbdesign. Sen kan du börja skriva.

Låter det jobbigt? Vänta lite – du kan faktiskt komma igång på några minuter! Webbhotellen, företagen som erbjuder dig plats på webbserver och egen domän, har ofta möjligheten att automatiskt installera bloggplattformen WordPress. Och WordPress har i sig självt tusentals gratis grafiska mallar. Det är bara att välja och vraka, och klicka på den du vill ha.

Google efter webbhotell och WordPress, så hittar du säkert olika alternativ. Det bästa köprådet för webbhotell, är att du får vad du betalar för.

Är du inte intresserad av blogg? Det finns mängder av tjänster av olika slag! Du kan starta en e-butik, eller dra igång en länkkatalog inom ditt område. Starta ett diskussionsforum, bygg en community eller dra igång en e-postlista. Allt finns.

Lägg undan några timmar åt att utforska Internet. Googla runt och testa saker och ting. Du kommer garanterat att hitta något som intresserar dig, och som på något sätt kan stärka ditt varumärke, skapa kontakter med potentiella kunder, hitta bra medarbetare och så vidare…

Surfs up!

Tommy k Johansson

Småföretagare och Twitter – så tänker de fel!

När jag skriver det här har jag legat på sjukhus på grund av Crohns sjukdom i drygt sju veckor. Sex veckor före en relativt omfattande omfattande operation, och nu ungefär en väldigt jobbig vecka efter. En av mina livlinor under den här tiden har varit Twitter.

twitter

Tack vare iPhone -och nya mobilregler på sjukhus -har jag kunna vara på Twitter även när jag legat nerbäddad med dropp i sjuksängen. Många självironiska postningar om livet med Crohns har gjorts liggande i fosterställning.

Jag har aldrig varit ute efter att mina followers ska tycka synd om mig, eller att syssla med självömkan -tvärtom har jag velat berätta rakt och realtistiskt hur det är att ha Crohns och ligga på sjukhus. Responsen har varit enorm!

Jag har fått tonvis med brev. Både från de som har Crohns själva eller har drabbade familjemedlemmar, och från de som bara hört av sig för att berätta hur inspirerande det är att läsa det jag skrivit. Detta har givetvis stärkt mig massor. Som ett plus har jag tillräckligt med material för att skriva en hel bok om Crohns -om jag nu skulle göra det (det var en parantes).

Felet många gör med Twitter är att se det som en kanal för marknadsföring. Det är det inte. Twitter är ett fikarum, en digital pub. Hit går du för att ta en paus, utbyta information, ha kul och träffa nytt folk. Jag har fått mängder av nya nätbekanta under mina veckor i sjuksängen. Många av dem klart viktiga för mitt arbete som bloggare.

Att börja twittra för att marknadsföra ditt företag, är som att skicka ner en TV-apparat, med er senaste reklamslinga, till den lokala puben. Hur många tror du hade pratat med er TV? Jämfört med om du gick ner själv, alltså?

Twitter är fantastiskt. Använd det, men se det inte som en direktkanal för markandsföring eller försäljning. Sådant kommer först i andra led. Läs gärna min guide till Twitter för att komma igång.

Tommy K Johansson

Om bloggen

Lisas textbyrå är en kommunikationsbyrå som har fokus på affärsdrivande innehåll i digitala kanaler.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6