Nästa Evenemang

Entreprenörens underbara liv

Nu ska jag ha de roligaste 10 åren av mitt liv

Du får säkert, precis som jag, upp en drömbild av ditt liv. Du förstår också att du måste förändra något för att komma dit.

Vi företagare jobbar ofta hårt. Vi tar ansvar. Vi gör det som krävs för att få saker och ting att fungera. Entreprenörer är hjältar, javisst! Men till vilket pris? Om du ska vara din drömbild om 10 år, kan du fortsätta på samma sätt som du gör idag?

Mitt råd till dig är att alltid tänka långsiktigt. Sätt stora mål, men planera för att det kan ta längre tid än du tänkt dig (det gör det nästan alltid). Ställ prestationskrav på dig själv och på andra, men ställ också krav på att alla ska må bra under tiden.

Om du ska skapa ditt drömliv och ditt drömföretag, måste du bygga in tålamod och balans i din strategi. Sätt ett stort mål som motiverar dig till tusen – och bygg den roligaste vägen du kan tänka dig för att komma dit.

Fortsätt vara sådär seriös och professionell som jag vet att du är. Addera bara en strategi för ”nu ska jag ha de roligaste 10 åren av mitt liv”.

Gustaf

Hur ser din utbildning till framgångsrik företagsledare ut?

Läkare pluggar i sex år. Civilekonomer i tre eller fyra. De praktiserar under tiden, och börjar ofta med mindre kvalificerade uppgifter när de får sina första jobb.

Vi företagsledare gör precis tvärtom. Vi börjar på toppen. Vi förväntas kunna allt om ekonomi, affärsjuridik, lagar, tillväxtstrategier och personal. Direkt. Vi slänger oss in i hetluften och för de flesta av oss går det – sådär.

Är det då konstigt att det tar lång tid att bygga företag? Är det då konstigt att många går i konkurs eller fastnar i växten?

Du och jag, vi behöver utbilda oss till framgångsrika företagsledare. Vi behöver läsa de främsta böckerna, vi behöver gå de främsta utbildningarna och vi behöver lära oss av de främsta experterna. Precis som läkarna.

Rannsaka dig själv – hur ser din utbildning till framgångsrik företagsledare ut? Hur många timmar har du spenderat på att lära dig vad som skapar framgångsrika företag?

Det finns en anledning till att jag var med och startade Academy of Excellence för fyra år sedan. Över 500 vd:ar från hela landet har nu gått vårt tillväxtprogram, och de skapar nu affärer på helt andra nivåer än tidigare.

Spela inte match hela dagarna. Träna också.

Gustaf

Mina sex viktigaste tips på nätet

Var övertydlig
Kommunikationstips nummer ett – sätt en strategi och håll dig till den. Var övertydlig, långsiktig och håll dig till din kommunikationsplan även på nätet.

Uppfinn inte alla hjul själv
Gör det enkelt för dig – undersök vilka nätstrategier som fungerar för andra och testa dem själv. Tänk utanför Sverige – vad gör liknande företag i Brasilien för att nå ut?

Förstå att det tar tid
Det är kanske lättare att starta en verksamhet på nätet, men det tar precis lika lång tid att lyckas. Räkna inte med några snabba pengar, bygg långsiktigt.

Vad vill din kund ha?
Det är lätt att bli stressad över alla strategier för att hamna högst på Google och få flest likes i sociala medier. Mitt råd till dig är – tänk som du gör utanför nätet. Utgå från vad kunden vill ha och bygg all din kommunikation på det.

Smarta, prisvärda resurser
Det finns en rad skarpa nättjänster för att kostnadseffektivt skapa lönsam internetnärvaro. Themeforest.com och freelancer.com är två av mina favoriter.

Mät allting
Bli mer lönsam varje dag genom att mäta allt du skapar på nätet. Google Analytics är en utmärkt (och kostnadsfri) tjänst för att följa besökarna på din hemsida. Mät. Skruva. Testa.

Gustaf

Annons 2

Är du också en lat företagare?

Jag har nyligen investerat i ett nytt projekt och behöver ett antal leverantörer som kan hjälpa mig. Därför skickade jag ut ett stort antal förfrågningar via mejl, där jag tydligt berättade vad jag behövde och att jag ville träffa dem för att prata affärer.

Vad tror du hände?

Av de tio företag jag mejlade, var det två som svarade inom en dag. Ytterligare tre svarade inom tre dagar och två veckan därpå. Tre svarade inte alls. För mig är detta helt ofattbart. Jag har mejlat dem och frågat om de är intresserade av att bli min leverantör, och de tar sig knappt tid att svara.

Och ännu värre blir det. När jag väl har träffat fem av dem, och blivit utlovad offerter, får jag mejla dem igen en vecka senare för att fråga vart offerten tagit vägen. Inte en enda skickade offerten direkt.

Är du lika lat som företagarna i exemplet ovan? Jag hoppas inte det. Om du vill skapa framgångsrika företag och öka försäljningen är den grundläggande regeln att göra allt för kunden. Älska dina kunder.

Som tur är bjuder vi på Mittföretag.com varje vecka på ett exempel som gör precis tvärtom mot företagen i exemplet ovan. Vi kallar det Veckans Entreprenör, och är min favoritläsning just nu på sajten. Missa inte!

Gustaf

Satsa på hävstångsprincipen och bli framgångsrik

Jag går direkt på huvudprincipen: om du lyckas bygga en struktur där så mycket som möjligt automatiseras, förenklas och delegeras – kan du ägna all din tid åt det som är roligt och bygger ditt företag.

Enkelt, va? Ja, så varför gör vi det inte? 

Min egen strategi är enkel: allt jag gör idag ska få effekt i framtiden. Jag kallar det hävstångsprincipen. Ett exempel: om jag skriver en ”introduktionsplan för nyanställda” idag, ska den kunna användas många år framöver. Istället för att jag gör en ny plan varje gång.

Bygg ditt företag från grunden. Bestäm att varje insats ni gör ska få långsiktig effekt, och inte bara för stunden. Och när du utvecklar din affärsmodell, se till att den ger hävstångseffekt på lång sikt (Spotify är ett utmärkt exempel).

Det finns otaliga strategier för att skapa en effektiv vardag och ett effektivt företag. Du hittar många av dem bland våra guider här på MittFöretag.com. Gör dem till vanor. Det brukar ta 21 dagar, sedan sitter det.

Mitt eget mål är att åstadkomma dubbelt så mycket nästa år som jag gör i år. Då krävs det att jag har framgångsrika vanor.

Gustaf

Mina fem viktigaste motivationstips

Sätt stora mål – och dela upp dem
Om du sätter små mål kommer du inte att se målet eftersom alla problem skymmer sikten. Om du sätter stora mål ser problemen mindre ut i förhållande. Dela alltid upp i delmål.

Skoja till det
Skämta med kunderna. Gör roliga saker med dina medarbetare. Skratta tillsammans. Vi gör affärer med människor som förgyller vår vardag.

Meditera mera
Nästan alla framgångsrika entreprenörer jag känner har hittat sitt eget sätt att stänga ute världen – och bara fokusera på sitt inre. Var finns din meditation? Yoga? Promenader? Hård träning? Hitta din plats.

Umgås rätt
Det är enkelt – min motivation toppar när jag hänger med motiverade människor och dippar när jag träffar energitjuvar. Gör övningen: ”Vilka 10 människor är det som påverkar mig mest?” Du är ett snitt av din umgängeskrets.

Mejlfri förmiddag
Lova dig själv att inte kolla mejlen innan du har avslutat dagens två viktigaste uppgifter.

Gustaf

Är du utbildad för att växa?

När jag och Therese Albrechtson startade Academy of Excellence – som är Sveriges första utbildning i tillväxt – frågade vi oss vad det är som gör att vissa företag växer och andra inte. Vi frågade runt bland landets superentreprenörer och tillväxtexperter, och kom fram till att det finns vissa nycklar som krävs för att klara av expansionen.

På senare tid har jag märkt att det är de mest vetgiriga entreprenörerna som får sina bolag att växa. De går på utbildningar och seminarier, de läser böcker och de har alldeles säkert en mentor som har gjort tillväxtresan tidigare. Men – tyvärr är det väldigt få småföretagare som jobbar på det sättet.

Mitt tips till dig är: Utbilda dig ständigt för att bli en människa som kan leda ett växande företag. Om du går Academy of Excellence blir jag förstås glad (jag kan varmt rekommendera det), men så länge du utvecklas som ledare varje dag har du alla förutsättningar att få ditt företag att växa!

Hur ofta utbildar du dig för att bli en bättre företagsledare?

Gustaf

 

Mina sex viktigaste strukturtips

Investera i struktur
Vi småföretagare får inte bli dumsnåla. Investeringar i program och annat som hjälper oss att strukturera är nästan alltid värda pengarna i längden.

Mötesstruktur
Varför är alla möten minst en timme långa? Hur många möten ger verkligen resultat? Här kan du spara många sköna timmar med lite struktur.

Glöm inte inköpen
Det brukar sägas att varje sparad krona är värd lika mycket som 10 kronor i intäkter. Det ligger mycket i detta påstående. Hur ser din inköpsprocess ut?

Gör en sak i taget
En gång för alla – håll alltid fokus på en sak i taget. Inte många bollar i luften samtidigt. Okej?

Härarbeta
Gör alltid jobbet där du gör det bäst. Går det snabbare att sköta administrationen från en strand på Maldiverna? Gör det då.

Låt experterna hjälpa dig
Om du ska lyckas med ditt företag behöver du outsourca allt du inte är expert på. Använd experthjälp, välj de bästa, ställ krav. Din egen tid behövs till att bygga affären.

Gustaf

Mina fem viktigaste försäljningstips

10 kontakter om dagen
Om du alltid tar tio nya säljkontakter om dagen kommer du att skapa mer försäljning än du kan drömma om. Det blir minst 2 000 nya kontakter per år. Är du i närheten av det i dag?

Använd CRM-system
Ordning och reda i försäljningen är A och O. Skaffa ett CRMsystem redan i dag, och använd det slaviskt. Dels bygger det
värde i ditt företag, och dels kan du enkelt följa upp och justera företagets säljaktiviteter.

Alla ska sälja!
Se till att alla medarbetare och intressenter i ditt företag säljer. Hur? Genom att låta alla känna till produkterna, argumenten och fördelarna med just ditt företag. Ett enkelt och effektivt sätt att öka försäljningen.

Lär dig förstå hjärnan
Jag är personligen mycket intresserad av hur våra hjärnor fungerar, och det finns en uppsjö intressanta böcker i ämnet. Därför är det fascinerande hur få av de insikterna som används i daglig försäljning. Läs på!

Håll ut!
80 procent av försäljningen görs mellan den femte och tolfte kontakten. Hur uthållig är du?

Gustaf

Visste du detta om våra nätvanor?

Här är utvalda fakta från svenskarnas internetanvändande 2013 (Källa: ”Svenskarna och internet 2013”):

– 66 % besöker Facebook
– 33 % hittar nya vänner på nätet
– 18 % av åttaåringarna besöker sociala nätverk
– Det är dubbelt så vanligt att följa på Twitter som att skriva själv
– Det mobila internet har ännu inte ersatt datorn. Så gott som alla med en smart mobil har också en dator.
– Antalet mobiler är betydligt högre hos dem med hög inkomst, och mångdubbelt större när det gäller surfplattor.
– Sverige ligger långt efter USA när det gäller e-böcker. 11 % läser någon gång en e-bok.
– Tiden som läggs på mobilt internet har mer än tredubblats på två år.
– 78 % mellan 12 och 15 år använder dagligen en smart mobil. För två år sedan var det 5 %.
– Andelen som handlat via internet steg med ett tiotal procentenheter varje år fram till 2007. Sedan dess har ökningen avtagit och är i dag någon procentenhet per år. Totalt har drygt 80 % handlat via nätet.

Och vad ska du göra med de här insikterna? Min rekommendation är följande tre-stegsraket:
1. Inse att mobilt är framtiden (om du inte redan gjort det).
2. Anpassa dina tjänster på nätet för att optimera i mobila enheter.
3. Undersök i vilka digitala kanaler just dina kunder finns. Välj bort allt annat.

Gustaf

Om bloggen

Följ entreprenören Gustaf Oscarson och hans äventyr i Sveriges företagarvärld

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6