Nästa Evenemang

Business & Balans

Sluta skjuta upp, börja sälja!

När det gäller försäljning är det många egenföretagare som förvandlas till Alfons Åberg: Jag ska bara… Plötsligt finns tusen och en saker som är viktigare än att just sälja: till och med tvätten kan kännas oerhört prioriterad! :) Men utan försäljning inget företag. Så hur ser du till att det verkligen blir av?

Gör en säljplan. Sätt tydliga mål som är mätbara (intäkter, antal kunder, volymer…) och tidssatta. Speca vilka säljinsatser du tänker göra och när. Tydlighet ökar din motivation och ger dig chansen att stämma av hur det går.

Avsätt tid! Sluta se på försäljning som något du tar ”när du hinner”. För att du ska lyckas krävs att du planerar in säljet i din kalender. Tiderna ska vara lika orubbliga som ett affärsmöte. Använd en stund på fredagen till att planera in nästa veckas sälj.

Skaffa rätt resurser. Se till att tekniken är på plats (laptop, projektor, iPad…) och att du känner dig så bekväm som möjligt (till exempel genom säljträning eller skrivet manuskript). Allt går bättre – och känns roligare – när du har stödet du behöver.

Rutiner hjälper. Motstå lusten att göra något annat när du ska sälja. Stäng av Facebook, e-post och andra distraktioner. Ta ett lätt förstasteg: välj ut de du ska ringa idag. Bestäm dig för att du ska ringa minst fem samtal innan nästa paus. Ring, pausa – och börja om igen!

Höj motivationen! Föreställ dig hur det  kommer att vara när du får in din drömkund, eller när du får riktigt bra flyt med dina prospekt. Belöna dig själv efter varje säljblock – en paus, en promenad, något som får dig att må bra.

Uppmärksamma framsteg. Fått in ett nytt säljmöte eller till och med en ny kund? Har du haft ett riktigt bra säljsamtal? Öka lusten att sälja genom att fira dina framgångar och framsteg!

Aktivitet leder till resultat. Man brukar säga att minst 30% av arbetstiden bör handla om att sälja. Med andra ord ett par timmar om dagen eller runt 1,5 arbetsdag under en normal arbetsvecka. Få av oss har en hundraprocentig hit-rate, så det gäller att lägga ner tiden och energin för att lyckas!

Ditt varumärke – vem vill du vara?

När jag startade mitt första företag hade jag ingen tanke på varumärkesbyggande. Affärsidén var inte heller särskilt visionär: efter många år som konsult och affärsutvecklare startade jag… en konsultfirma inom affärsutveckling!

Loggan var klassiskt marinblå, lite fyrkantig och jag hade till och med lyckats klämma in ordet ”management” i firmanamnet. Mitt nästa steg tog jag i en lika försiktig riktning och började skriva samarbetsavtal med större konsultföretag.

En helt OK strategi. Förutom att inget av detta kändes rätt! Jag insåg snabbt att jag var less på att arbeta med stora organisationer, less på marinblå kostymer och utdragna beslut. Jag längtade efter att få jobba med små företag, med modiga ägare och stor potential för kreativitet och tillväxt!

Det blev plötsligt väldigt tydligt att både varumärke och strategi behövde en total makeover.loggor

Idag jobbar jag helt utifrån min passion och jag är stolt över att hjälpa mina kunder, de riktigt små företagen med den stora potentialen. Och jag är noga med att förmedla detta på olika sätt: på min hemsida, i min logga och tagline, talat och skrivet via olika kanaler.

Den marinblå kostymen är ett minne blott och det blev mycket lättare att driva företag när grunden stämde och var tydlig. Därför vill jag i detta årets sista blogginlägg dela med mig av några tankar kring varumärkesbyggande.

Varför ska vi egentligen bry oss om varumärken? Jo, därför att de ytterst gör det enklare för oss att tjäna pengar! Ett tydligt varumärke blir en ”genväg” som gör det lättare för dina kunder att förstå vem du är och vad de kan vinna på att köpa av dig.

Men hur gör man egentligen? För dig som vill bygga – eller bygga om – ditt varumärke, här kommer fem tips:

Hitta din specialitet! Ju tydligare du är desto lättare är det att relatera till dig. Nischa dig genom att välja en tydlig målgrupp eller att lyfta fram dina specialområden eller ditt unika sätt att jobba på.

Välj värdeord! På vilka sätt är du unik? Vilka värden är viktiga för dig och företaget? Välj tre adjektiv. Kolla med dina kunder hur de faktiskt uppfattar dig. Var beredd att förändra om diskrepansen är stor.

Kommunicera kraftfullt! Tala tydligt om för dina kunder vilka de är och vad du lovar dem. T ex ”Den godaste glassen för diabetiker”, eller ”Vi hjälper 50-plussare att nå nästa karriärlyft”…

Checka det visuella! Signalerar din logga och dina färger det du vill? Är du konsekvent i ditt företagsmaterial? En genomtänkt helhet stärker ditt varumärke.

Bygg expertstatus! När du delar med dig av din kunskap så blir det enklare att relatera till och lita på dig. Och med ökad tillit ökar chansen för affärer. Hur skulle du helst vilja bygga din expertstatus – genom bloggar, föredrag, kurser…?

Att bygga ett varumärke tar tid. Det kräver att du jobbar genomtänkt, långsiktigt och konsekvent. Men: det är ett roligt jobb – och ett som ger konkreta resultat i företaget!

Från mig till er, alla modiga, driftiga och kreativa egenföretagare: en god jul och ett riktigt kul och framgångsrikt 2014! Vi hörs igen nästa år!

/Sanna

Kalla samtal – hur du fångar intresset över telefon

Kalla samtal är nog bland det tuffaste inom försäljning. Prospektet väntar sig inte ditt samtal, och man har sällan ingångar som underlättar vid den första kontakten. Här har jag sammanställt de vanligaste frågorna jag får kring kalla samtal, och mina tips för att lyckas!

 

Vad ska jag tänka på innan jag ringer?

 

• Läs på om kunden. Är din produkt eller tjänst rätt för dem? Hur kan det du säljer hjälpa?

• Checka inte av din prospektlista utan glöd. Var motiverad inför varje samtal!

• Vet vad du vill uppnå över telefon: att sälja, få till ett möte…

• Sätt ihop ett kundregister: notera vem du talade med, när, om vad och nästa steg.

 

Hur får jag kunden intresserad?

 

• Stäm av att personen har tid att prata med dig. Om svaret är nej: fråga när du kan ringa upp igen.

• Var kortfattad! Presentera dig med namn och företag. Var redo att svara på vad det gäller: ha en oneliner som skapar intresse!

• Anpassa dig till känslan du får av kundens personlighet (formell, avspänd, stressad…).

• Om du ”bara” vill få till ett möte: berätta att du inte vill sälja, utan bara få chansen att presentera en spännande lösning.

• När du väl har kundens öra, försök att få till ett intressant samtal. Översälj inte ditt budskap, ställ frågor som gör att du lär dig mer om kunden.

 

Min försäljning går dåligt – vad gör jag för fel?

 

Vanliga missar vid kalla samtal:

• Du ringer när du inte känner dig motiverad eller trygg i dig själv. Har du en dålig dag, sumpa inte bra prospekt – ta ett varv med hunden i stället.

• Du är för påträngande. Var ödmjuk, babbla inte på utan invänta att du har kunden med på noterna.

• Du bemöter inte kundens invändningar på ett tillfredsställande sätt. Lär dig vilka de vanligaste är och hitta konstruktiva svar.

 

Hur hanterar jag min nervositet?

 

• Minns att personen på andra änden inte står över dig på något vis! Kunden behöver förhoppningsvis det du har – försäljning är en transaktion på lika villkor.

• Vågar du vara dig själv har du vunnit mycket! Konstlade säljtricks – som en alltför personlig ton eller överdriven användning av förnamn – funkar sällan.

• Förbered ett manus, eller punkta ner det viktigaste du vill ha sagt. Var klar över dina unika fördelar och redo för motfrågor.

• Notera vad som gick bra och vad du vill göra bättre nästa gång.

 

Vilka är dina bästa trick för att få till ett bra samtal med kunden över telefon? Dela gärna med dig här nedanför! :) /Sanna

Annons 2

Copy som säljer – så här lyckas du!

Att skriva så att folk läser – och i bästa fall köper! – är en liten konst i sig. Samtidigt är copy viktigare än någonsin: med bloggar, trycksaker, hemsidor och sociala media gäller det att hålla textproduktionen igång – utan att slinta på tangentbordet!

 

Så hur skriver du texter som stärker ditt varumärke och hjälper dig nå ut till dina kunder? Här några tips på vägen:

 

Vad vill du åstadkomma med dina texter? Fånga intresse? Stärka ditt varumärke? Skapa köpimpuls? Var klar över din målsättning innan du börja skriva. Och tänk på att olika kommunikationskanaler passar för olika saker.

 

Målgruppsanpassa! Hemsida, Facebookinlägg eller tryckt material – vilka kundsegment läser vad? Målgruppsanpassa dina budskap. Förenkla ordval om dina kunder inte är lika tekniska eller branschinsatta som du. Testa av dina texter på vänner eller tidigare kunder.

 

Hitta din egen stil. Ingenting är så trist som generiska företagstexter och standardiserade formuleringar! Våga ta ut svängarna – hitta ett sätt att kommunicera som stämmer med dig och ditt företag.

 

Undvik närsynthet. Fundera över vad kunden är intresserad av – utgå ifrån det, snarare än det du själv brinner för. Var redo att ändra eller helt ta bort dina favoritstycken om det ger ökat kundvärde.

 

Kvalitet i kort-kort. Blommiga stämningstexter i alla ära – men vad är poängen med din text? Utgå ifrån att dina kunder har mycket, mycket ont om tid och väldigt, väldigt lite tålamod. Läs igenom din text. Ta bort onödig information eller omständliga formuleringar.  Se till att läsbarheten håller ändå.

 

Tänk dialog. Sociala media gör det enkelt att föra en dialog med din målgrupp. Ta vara på tillfället: bygg din business genom att lära känna dina kunder. Interaktion är mycket roligare än envägskommunikation!

 

Uppdatera, lägg till, skapa nytt. Dina texter ska kännas fräscha. Håll din hemsida levande. Berätta om spännande nyheter i regelbundna kundbrev. Inaktuella texter gör mer skada för ditt företag än inga texter alls. Lägg upp en plan för dina uppdateringar om det behövs.

 

Med en begränsad budget kan det vara lockande att skriva företagstexterna själv. Samtidigt är det bara att inse: man kan inte vara bäst på allt. Om dina texter haltar eller är fyllda av slarv – ta hjälp! Din copy speglar ditt företag – så det gäller att de rätta budskapen lyser starkt.

7 tips för att lyckas med säljmötet

Dina försäljningsresultat beror ju mycket på din förmåga att presentera dig och ditt företag. Dessvärre var presentationsteknik ett helt bortglömt ämne i skolan för många av oss. Och så plötsligt står vi där som egna företagare och ska vara allt, inklusive supersäljare! Känner du dig som Bambi på hal is under säljmöten? Här kommer några tips som gör det enklare:

Var förberedd. Var klar över syftet med mötet. Ha en tydlig struktur, kanske till och med ett manus. Men var naturlig och flexibel: lär känna materialet så att du lätt kan anpassa dig till kunden utan att tappa bort dig.

Var kortfattad. Ingen gillar en evighetspratare. Lämna utrymme för frågor och ett samtal kring kundens behov. Interaktion ger utrymme för relationsbyggande – vilket ju ofta är nyckeln till framgång!

Våga vara personlig. En presentation som ser ut och låter som alla andra fångar sällan intresse. Se till att din personlighet lyser igenom. Våga göra något som sticker ut. Hur vill du att kunden ska minnas dig?

Undvik detaljer. Visst vill du att kunden verkligen ska förstå hur bra ditt koncept är. Men för mycket information kan röra till det. Kom snabbt till poängen: vad är det viktigaste du vill förmedla? Spara detaljerna till samtalet efteråt.

Skryt inte, men skäms aldrig. Stå helhjärtat bakom ditt erbjudande och dina priser. Om du tvekar kommer kunden också att göra det. Lyft fram de unika fördelarna med ditt erbjudande på ett tydligt sätt. Men översälj inte, det blir bara krampigt – håll dig till fakta och lita till att kunden kommer att förstå.

Värt att sägas? Säg det! Nervositet kan göra att vi stressar igenom en presentation. Men om något är värt att sägas, så är det värt att sägas ordentligt. Gå igenom ditt material. Ta bort det som inte känns helt relevant. Öva, tajma, justera. När du är koncis och relevant kan du lugnt och mummelfritt föra fram dina budskap.

Respektera tystnad. Uppstår en paus i samtalet, ta det lugnt och undvik onödigt pladder. Låt kunden reflektera i lugn och ro: det visar att du är en trygg person som respekterar kundens behov.

Om du ändå har svårt att få till det kan det vara ett tecken på att ditt affärskoncept inte är helt klart. Räta ut alla frågetecken innan du ger dig ut på möten. Ett glasklart koncept gör det lättare att sälja!

Att nå längre med mindre – 7 steg till ett mer produktivt företagande

Tiden är en bristvara för många företagare. Men ibland är vi rätt usla på att göra det mesta av tiden vi har. Vanliga produktivitetssänkare är att man…

– Hellre gör det enkla än det viktiga
– Underskattar tidsåtgången för ett projekt
– Ständigt sätter andra före sig själv
– Lägger större fokus vid aktivitet än faktiska resultat
– Jobbar ineffektivt, med ständiga avbrott för surfning, godis och liknande

Så hur får vi ordning på oss själva? :) Att hitta enkla rutiner som funkar är en variant. Till exempel att vi…

…jobbar när vi jobbar. Bestäm dig för när du får kolla mail och sociala media – stäng av resten av tiden;
…skippar de ständiga avbrotten med TV eller mat. Jobba fokuserat i en eller ett par timmar – ta en 15-30-minuterspaus och kör sedan igång igen;
…planerar realistiskt. För lite tid skapar stress, för mycket gör oss ofta ineffektiva. Hitta den nivå som passar dig bäst.
…är lediga när vi är lediga. Undvik stand-by-läge, slå av mobilen när du umgås med dig själv, din familj eller dina vänner.

Men minst lika viktigt är att vi gör det som ger resultat i företaget! Här kommer 7 steg som hjälper dig byta tidsbrist mot superproduktivitet:

1. Ta fram din att-göra lista eller skriv en ny
2. Välj ut det som är viktigt att göra (viktigt = hjälper dig att nå dina mål)
3. Öva dig på att säga nej: stryk alla “måsten”!
4. Lägg in träning, familj eller annat som du behöver för att koppla av
5. Bestäm dig för vad du ska göra själv, delegera, skjuta på – eller skippa helt
6. Prioritera – allt är inte lika viktigt
7. Tidssätt: vad ska göras när? Lägg in i kalendern! (En hyfsat full kalender gör det också enklare att säga nej).

Några 48-timmarsdygn kommer vi inte att få – tack och lov! ;) Så det gäller att vi gör det mesta av det vi har. Skarpare fokus hjälper dig att nå dina mål – och få mer tid över på köpet!

Hur ser du till att få ut det mesta av dina jobbdagar? Har du några bra tips att dela med dig av? Skriv gärna dina kommentarer i fältet nedanför.

Bebis, business och balans!

Robin-Sanna-Liten-150x150En nyfödd bebis! Vad härligt!

Men en nyfödd bebis och företag – hur går det ihop?

Förra hösten väntade jag vårt första barn. Jag gjorde mig inga föreställningar om Livet Med Spädis – säkert vore det naivt att tro att jag skulle kunna jobba OCH vara nybliven morsa. Syrran bekräftade: “Räkna inte med att du kan göra något alls de första tre månaderna!”

Samtidigt kände jag ett stort behov av att ha en plan. Jag menar, det går ju inte att lägga allt på is, eller hur? Tänk om kunder glömmer bort mig! Tänk om jag blir omsprungen! Och kommer jag verkligen ha ro att BARA vara med vårt lilla barn?! Att sätta pausknappen på tillsvidareläge kändes inte som ett alternativ.

Jag behövde fokus. Och jag bestämde mig för att ta hjälp. Målsättningen: att hitta balans, med bebis i ena handen och business i den andra. Ett par coachingsessioner senare hade jag en plan för det kommande året.

Idag är Robin drygt ett år. Och planen, hur funkar den? Jo tack, den var ganska överoptimistisk till att börja med. :) Men – och här kommer tipsen:

– Att ha en plan är grymt! Planering är till för parering – ett par månader in i mammalivet fick jag anpassa planen till verkligheten och skruva ner målsättningen lite. Men den övergripande inriktningen håller, och den gör livet mycket enklare!

– Det går att anpassa dina aktiviteter till en extremt begränsad tillvaro (läs: ammande bebis som VÄGRAR att lämna din famn ens för en sekund). Är det läge att planera in kundmöten – eller funkar det bättre att jobba med marknadsföring?

– Tydlighet hjälper, som alltid. Om det är sociala media som gäller den första tiden, var ska du synas, och hur ofta? Vill du satsa mer på produktutveckling – speca vad du vill ha klart, och när!

– Planen ska vara din vän! Var snäll mot dig själv och din bebis: planera inte in något jobb den första tiden. Dåligt samvete är bara dåligt samvete – du blir varken gladare eller mer effektiv för att du är stressad.

Min slutsats: en bebis är som en väldigt liten, men extremt krävande chef. Han eller hon gör det (förhoppningsvis) inte omöjligt att jobba – men det blir viktigare än någonsin att kunna fokusera på rätt saker. Med en genomtänkt plan blir det enklare.

Är du nybliven mamma och företagare? Vilka är dina största utmaningar? Hur löser du ditt företagande? Dela gärna med dig i fältet nedan!

Fel Kunder och Konsten att säga Nej

Handshake-150x150Du får ett samtal. Någon ringer och ber dig hjälpa till med ett uppdrag. Du blir glad: en ny potentiell kund – livet leker. Självklart svarar du ja på stående fot!
 
Senare skickar du din offert och väntar spänt på svar. Kunden ringer och tackar ja, och någon vecka senare kör ni igång. Allt rullar.
 
Men några dagar in i projektet börjar saker kännas lite knepiga. Ditt uppdrag känns otydligt och kunden ger dig ingen riktig kravspec. Det ska vara än si, än så.
 
Men du vill självklart göra allt för att kunden ska bli nöjd. Därför gillar du läget och jobbar på – trots att din timlön sedan flera dagar ligger farligt nära PRAO-nivå.

Känner du igen dig? Grattis – du har ramlat över det jag skulle kalla för fel kund! Och dina chanser att lyckas med uppdraget är sannolikt mycket små.

Fel kunder – finns det verkligen något sådant? Du måste ju dra in pengar – så alla kunder är väl rätt?

Men nej. Det finns faktiskt kunder som är fel för oss och våra företag. Så det gäller att lära sig känna igen dem – och ha modet att tacka nej.

Så vad är en fel kund?  Här några exempel:

En kund kan vara fel när han inte riktigt vet vad han vill ha. Kunden velar: ena dagen vill han ha X, några dagar senare Y. Om du inte vet vad kunden förväntar sig har du små – om inte obefintliga – möjligheter att lyckas, hur mycket du än jobbar.

En gratisnisse som strular med betalning kan också vara fel kund. Var uppmärksam på varningssignaler! Kundens rykte kanske talar om taskig ekonomi. Han kanske verkar allmänt rörig. Du kanske råkat ut för andra “klassiker” som du kan lära dig att snabbt känna igen?

En kund kan vara fel när han inte passar med din målgrupp. Om du erbjuder superkvalitet till marknadens toppsegment, men också tar dig an lågpriskunder – då riskerar du att sänka ditt varumärke och bli otydlig i din profil. Det blir dessutom knepigt att hålla priserna uppe när du för somliga gör ett lika kvalificerat jobb till halva priset.

När du inte kan hjälpa kunden på bästa sätt, eller när det krävs för mycket jobb för att uppdraget ska bli lönsamt, då är kunden definitivt fel.

Men innan du tackar nej till en kund som känns fel, kolla om du kan påverka läget.

Om kunden är vag kan du erbjuda en första gratisleverans: att hjälpa kunden bli tydlig. Ställ frågor tills du är helt säker på vad kunden vill ha. Se till att ni har en gemensam bild av det du ska åstadkomma. Du framstår som det proffs du är – och kunden känner sig trygg med en tydlig målbild.

Förhandsgranska kunden. Tvivlar du på att han är seriös? Kasta tillbaks bollen och be om en kravspec och annan viktig uppdragsinfo. Känns kunden som en potentiell gratisåkare? Be om en delbetalning innan uppdragets början. Och så vidare.

Känns kunden fortfarande fel? Då kan ditt smartaste drag vara att tacka nej. Du ska ju kunna göra ett bra jobb, få betalt för det du gör och känna att du går i den riktning som är rätt för dig. Om pengar idag skadar ditt företag imorgon är uppdraget inte värt det!

Har du svårt att få in nya kunder? Är din målgrupp för bred? Jag hjälper dig ta fram en säljstrategi som ger konkreta resultat! Kontakta mig för ett samtal om hur jag kan hjälpa dig framåt!

Från seghet till aktivitet – tips för att få fart när det känns trögt

uttrakad1-150x150Vissa dagar suger. Så är det bara. Motivationen saknas. Hjärnan jobbar på halvfart. Och hur kul du än tyckte att dina projekt lät igår, så känns allt bara segt och trist idag. Dags att dra något gammalt över sig? Kanske. Men troligast kanske inte.

Enligt DN sjukskriver sig egenföretagare häften så ofta som för drygt två sedan (Dyrt att vara sjuk som företagare 2011-08-01). Med fler karensdagar kostar det för mycket att missa en arbetsdag.

Med andra ord: för småföretagare är pressen på att leverera varje dag hög. Att bara göra ingenting de där gråa dagarna funkar dåligt för de allra flesta. Så frågan är: hur ser du till att prestera även när din energinivå nått botten?

Kickstarta dig själv. Istället för att segjobba dig fram på ren vilja, höj din motivation! Gör något som får dig att må bra direkt. Planer på att träna ikväll? Pip iväg direkt på morgonen istället. Om tiden är tajt, ge dig själv en snabbinjektion: lyssna på en bra låt, ring en god vän…

Välj dagens mål. Gå igenom din jobbhög. Vad måste du absolut få klart idag? Vad kan vänta tills imorgon? Välj ut det allra viktigaste, lämna allt “bonusjobb” till en annan dag. Skriv ner det du ska göra under dagen och lägg listan på ett synligt ställe.

Gör det som funkar – just nu. Ibland är man inte i form för vissa uppgifter. Om du till exempel har planerat in säljsamtal idag, men känner dig riktigt låg – kör säljet imorgon istället och gör något annat idag. Hur du mår påverkar din prestation, och dina kunder eller prospekts kommer förmodligen att märka att de fått en trist typ på tråden. Ge dig själv chansen att göra det du ska så bra som du kan.

Planera din tid. Undvik slackerbeteende då du bara måste du kolla mailen, surfa eller svara på mess som ramlar in. Forskning visar att vi är som allra mest produktiva när vi växlar mellan fokat jobb och tydliga pauser. Lägg in max fyra 1,5-timmars jobbpass under dagen och varva med en halvtimmas break. Håll dig borta från alla lockbeten när du jobbar – och belöna dig med något kul när det är paus.

Börja med quick wins. Det snabbast avklarade kanske inte är det allra viktigaste – men att se att Något Händer är en härlig känsla som hjälper till att öka motivationen. Fajla undan pappershögen eller ring det där samtalet. Bocka av på listan så fort du är klar.

Var snäll mot dig själv. Om leveranspressen inte är gigantisk just idag, ge dig själv en “lätt” dag med få saker att göra. Unna dig själv att göra det som känns roligast. Bestäm dig för att sluta ett par timmar tidigare. Planera in något kul vid slutet av dagen.

Passivitet föder passivitet, medan rörelse och aktivitet är motivationshöjare i sig. Så se till att hålla bollen i rullning – även om den inte rullar lika snabbt eller långt varje arbetsdag!

Har du bra tips för att få fart på jobbet när det känns trögt? Dela gärna med dig här! :)

En luddig säljare blir en ledsen säljare

Du har peppat inför ditt säljmöte. Känner dig laddad över att träffa en ny, potentiell kund. Går till mötet rak i ryggen… Bara för att krokna någon minut senare. Du tappar tråden, har svårt att komma till saken och blir ställd av frågorna som ditt prospekt ställer. Allt känns rörigt och du lämnar mötet, säker på att ha schabblat bort en bra affärsmöjlighet.

Hur kan du undvika en så tråkig – och helt onödig – situation? Nyckeln är förberedelse och förmågan att leda mötet istället för att bli ledd. Några enkla trick:

Var klar över syftet med mötet. Tänk ett steg längre: hur ska det se ut när mötet är klart – och hur du ska nå dit? Vad behöver du ta reda på under mötet? Och vad vill du att ditt prospekt ska få veta om dig? Vilka frågor kan din potentiella kund kan tänkas ha – och hur du vill svara på dem? Ju tydligare du är innan mötet desto bättre blir resultatet efter.

Ta kommandot. Ta ordet, tacka för mötet och föreslå dagens agenda. Det visar att du är proffsig och säker – och du får möjlighet att föra mötet dit du vill. Du slipper tidsbrist och kan planera för att både ge och få den viktigaste informationen. Sammanfatta det ni kommit fram till under mötet. Spika nästa steg och varje parts åtaganden. Skicka ett trevligt mail efter mötet där du sammanfattar de viktigaste punkterna.

Var proffsig rakt igenom. Att hålla toppkvalitet från början till slut är en självklarhet: från den första telefonkontakten, till hur du för dig under mötet, materialet du lämnar, och hur du hanterar kunden både under och efter köpet. Lyser du och ditt engagemang igenom i allt det du gör? Fundera över vilket avtryck du vill göra och hur ska du göra det. Ditt varumärke är egentligen det enda du har. Se till att bygga och vårda det ömt.

Agera som om. Blir du nervös inför dina möten? Det är helt OK – med övning kommer du att bli säkrare! Under tiden kan du agera som om du redan är den suveräna säljare du är på väg att bli. Hur är den proffsigaste försäljare du träffat? Hur vill du själv vara i mötet med dina potentiella kunder? Agera precis så och ingen kommer att märka din osäkerhet! Du kommer att få positiv feedback som stärker dig ytterligare inför nästa säljinsats.

Öva på de som inte är viktigast. Känner du dig inte varm i dina säljarkläder? Då är det smart att börja sälja till de prospekts där du gissar att chansen att lyckas är rätt liten. Får du ett nej så är förlusten relativt obetydlig – får du ett ja så är det en extra bonus! Lär aktivt av varje samtal och möte – både de lyckade och de mindre lyckade. Fundera över vad som gick bra, vad du kunde ha gjort bättre, om det var något du glömde.

Gör det! Flera företagare ägnar minimal tid åt försäljning. Men för att få bra säljresultat så gäller det såklart att… sälja! Inte minst när en vanlig hit-rate är långt ifrån hundraprocentig. Hur mycket tid lägger du ner på försäljning varje vecka? Om det är mindre än en tredjedel av din tid så är det sannolikt för lite. Gör det till en rutin att planera in din försäljning, att varje vecka veta precis vilka dagar du ska ägna åt att sälja. Och sedan: sälj, sälj, sälj!

Hur gör du för att få ut det mesta ur dina säljmöten? Dela gärna med dig i fältet nedanför!

Om bloggen

Sanna Koritz är småföretagscoachen som hjälper dig att komma loss när du kört fast. Hon har lång erfarenhet av affärsutveckling både inom privat och offentlig sektor, i och utanför Sverige. I hennes blogg delar hon med sig av tankar och ger konkreta tips kring affärsutveckling, kommunikation och förändring.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6