Nästa Evenemang

Import från Kina – här är Marias bästa tips

Maria Bökman har det senaste året importerat krukor från Kina för nästan en halv miljon kronor. Hon har testat många leverantörer och gått på nitar – men också lärt sig hur man gör affärer i Asien på bästa sätt.

Efter att Maria Bökman drivit ett företag som hyrde ut plantor och krukväxtarrangemang till företag fick hon idén att också designa och sälja sina egna blomkrukor. Hon vände blickarna mot Asien och Kina, sålde sitt befintliga företag och bestämde sig för att satsa helhjärtat på importbranschen.

– Jag startade Pots & Planters för två år sedan. I höst ger jag mig ut på Sverigeturné med ett rullande showroom som jag har inrett i en lastbil. Det ska bli riktigt roligt, berättar Maria.

Många entreprenörer är nyfikna på att importera från Kina, inte minst efter alla skriverier om Alibaba och dess enorma börsnotering. Men frågetecknen och farhågorna är många – därför såg Maria till att skaffa hjälp.

– Det behövs! Att hitta rätt på den kinesiska marknaden är som att hitta en nål i en höstack. Det kostar en slant att anlita en konsult, men det är en kostnad du bör budgetera med. Kulturskillnaderna mellan Sverige och Kina är stora och det kinesiska utbudet är ännu större. Att tro att man kan fixa det själv kan bli en dyrköpt läxa.

Maria började göra sin research just på de stora importsajterna, men det var hennes konsult som satte henne i kontakt med en specifik leverantör. I samma veva blev hon kontaktad av en annan leverantör som kände till hennes tidigare företag. Nästa steg blev en resa till Kina – hennes konsult såg till att möten bokades och transporter fungerade.

– Att träffas öga mot öga är viktigt, och det var nog ännu viktigare för mig som ville producera varor med egen design.

Här hittar du en tullguide och importhandbok

”Ha flera leverantörer”

Totalt har Maria besökt leverantörer i Kina tre gånger och handlat varor för nästan 500 000 kronor. Men det har inte gått smärtfritt.

– I nästan varje frakt har det varit något litet fel som inneburit att jag fått slänga eller rea ut delar av varorna. Det kan varit fel på färgerna, på måtten eller på avrinningen i krukorna. Då är det jätteviktigt att ha en bra leverantör. Av mina två leverantörer förstod den ena vad jag menade, och varorna var perfekta vid andra leveransen. Men min andra leverantör nekade till att något ens var fel.

Att prova flera olika leverantörer kan därför vara bra, men det är också viktigt att bygga en relation till leverantörerna om du har tänkt bli långsiktig i importbranschen. Då kan ni lära känna och förstå varandras behov.

Frakt och försäkring

Nästa steg i importprocessen är att se över frakten och fraktförsäkringen. En fraktförsäkring kan du köpa via Sverige, och den behövs – annars får du ingen ersättning alls om din container spolas överbord under resan till Sverige. Frakten i sig kan du antingen boka själv från Sverige eller låta din leverantör hantera. Maria har valt att ordna med sin egen logistik.

– Det kallas Free On Board eller FOB och innebär att min leverantör ser till att varorna kommer på båten. Efter det är varorna mitt ansvar och det är också jag som bokar båtfrakten. Det är billigare än att låta leverantören sköta om det, men en container kostar ändå 15-20 000 kronor att få hit.

Det var billigare förr

De flesta företag som importerar från Kina gör det för att priset är lågt. Men hur billigt är det egentligen när saker som frakt, försäkring och svinn räknas med?

– Varje företag måste göra sin egen beräkning. Jag får till exempel plats med mellan 100 och 300 krukor i varje container, vilket innebär att fraktkostnaden kan bli några hundralappar per kruka. Men det ska ju sägas att jag importerar många väldigt stora krukor.

Maria berättar att hennes marginaler, när samtliga kostnader har räknats ihop, ligger på mellan 10 och 30 procent. Det är klart billigare än om hon hade köpt från Europa, men skillnaden är inte lika stor som för 20 år sedan.

– Kina och Asien har blivit dyrare. Därför är det allt viktigare att du köper stora volymer; det är så du verkligen kan göra Kina-import lönsamt i dag. Det är nog också därför som många företag börjar se sig om efter andra länder att importera från. Jag har själv nyligen rest till Vietnam och det är inte omöjligt att jag kommer att handla därifrån i framtiden.

LÄS MER: Det här ska du tänka på när du importerar från Kina

Annons 2

Kontakta Internationalisering med Verksamt.se

E-post Telefon Webbplats Adress

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: