Nästa Evenemang

Hur fungerar moms för företag?

De flesta företag som säljer varor och tjänster redovisar moms på något sätt. Det finns undantag för vissa tjänster, så som sjukvård och tandvård. Momsen är en statlig skatt och tanken med moms är att varje led i värdekedjan betalar en skatt på det mervärde som produkten som säljs tillför. Så här fungerar moms!

Vilka momssatser finns?

Den vanligaste momssatsen är 25% men det finns också 12% samt 6% moms. Rent praktiskt läggs momsen till på allt som säljs inom Sverige. Momsen läggs på priset och summan av de två är pris inklusive moms.

Utgående och ingående moms?

Som privatperson betalar du alltid priset inklusive moms och tänker vanligtvis inte så mycket mer på det. Gällande moms för företag är det endast priset exklusive moms som är en kostnad för dig. Momsen som du betalar när du köper något får du senare tillbaka från Skatteverket.

Det motsatta händer när du säljer något. Då är du skyldig att lägga till moms på ditt pris (din intäkt) och momsen som din kund betalar in till dig betalar du sedan vidare till Skatteverket.

Med andra ord, om du köper för lika mycket som du säljer tar den ingående momsen (det du köper in) ut den utgående momsen (det du säljer).

Utgående moms är alltså moms på det du säljer. Den moms som du lägger på på ditt pris och dina fakturor. Momsen betalar du senare in till Skatteverket.

Ingående moms är moms på det du köper in. Som företagare räknas du inte momsen som en kostnad då du senare får tillbaka samma summa från Skatteverket.

Här kan du kostnadsfritt testa ett bokföringsprogram som supersmidigt hjälper dig att få ordning på momsen.

Rekommenderad merläsning om moms

Rekommenderad läsning 1: Läs mer om hur moms fungerar här

Rekommenderad läsning 2: Ladda ned guiden Så fungerar moms här.

Rekommenderad läsning 3: Räkna ut din moms här

Rekommenderad läsning 4: Årsmoms, kvartalsmoms eller månadsmoms?

Annons 2

Kontakta Expertzonen om bokföring för småföretagare

E-post Telefon Webbplats Adress
sales@speedledger.se 031 - 780 06 00 www.speedledger.se Speedledger
Spannmålsgatan 19,
411 05 Göteborg

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: