Nästa Evenemang

Hur fungerar direktpension?

Direktpension är ett sätt att skapa en flexibel pensionslösning för exempelvis nyckelpersoner och ledningen i ditt företag. Detta är ett avtal mellan dig som arbetsgivare och en anställd, och ett löfte om pension som betalas direkt från dig som arbetsgivare. Så här fungerar direktpension.

Genom en direktpension har du som arbetsgivare möjlighet att skapa mer flexibla pensionslösningar för ägare och anställda.

– Ditt företag kan teckna en försäkring till den anställde trots att hela avdragsutrymmet är utnyttjat. I regel sker avdraget sker i stället vid utbetalningen.

– Du som arbetsgivare utlovar en direktpension till den anställde och tecknar samtidigt en företagsägd kapitalförsäkring/livränteförsäkring som säkerställer ditt åtagande.

– Försäkringen ägs av dig som arbetsgivare, men pantförskrivs till den anställde som säkerhet för hans framtida fordran på dig som arbetsgivare.

Så fungerar skatte- och avdragsregler för direktpension

Premien för försäkringen är inte avdragsgill för dig som arbetsgivare under premiebetalningstiden. Men det kompenseras av att istället har du har avdragsrätt för de pensionsbelopp som betalas ut, och du har full skattefrihet för det försäkringsbeloppet som betalas ut till företaget från försäkringsbolaget är skattefritt. Det finns flera möjligheter inom regelverket för skatter och avdrag kring direktpension, och därför rekommenderas alltid professionell rådgivning för att allt ska bli rätt.

 

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6