Nästa Evenemang

Frågor & Svar om mönsterskydd

Mönsterskydd är en viktig immateriell rättighet, och här får du veta hur du skyddar dina och företagets mönster. Du får också veta hur mönsterskydd särskiljer sig från skydd av varumärken och patent. Viktig läsning för att bygga värde i företaget.

Fråga: Jag har en idé, men vet inte om det är patent eller mönsterskydd som är aktuellt?

Svar: Patent söks för att skydda tekniska funktioner (läs mer om patent här), och skyddar inte utformningen hos produkten som sådan. Mönster tar å andra sidan ingen hänsyn till de tekniska funktionerna, utan skyddar bara själva utformningen. Därför beror det på om din idé framförallt är teknisk, eller om den exempelvis är en ny form av en redan känd produkt. Ofta ger mönsterskydd ett kostnadseffektivt sätt att komplettera ett patentskydd.

Fråga: Och vad skyddas då av ett registrerat mönster?

Svar: En mönsterregistrering skyddar själva utseendet hos det skyddade alstret. Den tekniska funktionen skyddas som sagt inte. Tekniska lösningar skyddar du med hjälp av patent.

Fråga: Är det okej att visa upp formgivningen innan jag söker mönsterskydd?

Svar: Det bästa är alltid att söka mönsterskyddet innan du visar formgivningen, men det finns under vissa omständigheter möjlighet att få mönsterskydd för en formgivning du har visat upp.

Fråga: Kan jag söka mönsterskyddet själv, eller behöver jag ta hjälp?

Svar: I vissa fall kan du sköta processen själv. Dock ökar dina chanser betydligt att få ett bra skydd i de önskade skyddsländerna om en expert anlitas. Ett erfaret ombud vet vad som krävs och ser till att det blir rätt från början.

Här kan du boka en kostnadsfri rådgivning (Värde 3 000 kr, ange kod Mitt Företag) för att få svar på dina frågor om mönsterskydd.

Fråga: Behöver jag söka mönsterskydd i alla länder där jag vill ha skydd samtidigt?

Svar: Nej, du kan börja med en ansökan, och sedan söka i andra länder inom sex månader. Den första ansökan kan exempelvis vara en svensk ansökan eller en EU-ansökan.

Fråga: Kan jag söka mönsterskydd för hela EU samtidigt?

Svar: Ja.

Fråga: Gäller min svenska mönsteransökan även för andra länder?

Svar: Nej, bara i Sverige.

Värdecheck Patent Varumärken rådgivning

 

 

 

Annons 2

Kontakta Noréns Patentbyrå AB

E-post Telefon Webbplats Adress
norens@norens.se 08-545 874 00 www.norens.se Narvavägen 12
Stockholm

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: