Nästa Evenemang

Fakta: Crowdfunding

Har ditt företag vad som krävs för att lyckas med crowdfunding? Här får du strategierna för en lyckad crowdfunding-kampanj från experten Elin Olsson på Elinnovation.

Så lyckas du med din crowdfunding-kampanj

1. Var personlig. Man vill gärna vara saklig och formell i investeringssammanhang, men människor vill också se personen bakom idén.

2. Ha med en film på din presentationssida som berättar om dig och din idé. Det är lättare för människor att ta in än stora textblock.

3. Om du söker pengar till utvecklingen av en konsumentprodukt, var noga med att kommunicera vilka vardagsproblem produkten löser. På så sätt kan investerare relatera till produkten och se dess marknadsmöjligheter.

4. Prata med crowdfundingtjänsten om hur du bäst lägger upp din presentation och uppdaterar sidan. De vet vad som fungerar och de vill att du ska lyckas!

… och här är fallgroparna du helst vill undvika.

1. Att avslöja allt om din idé eller produkt kan kännas lockande för att dra investerare, men det finns en risk i att blotta sig. Ofta kan du berätta om problemen din idé löser utan att gå in på precis hur den gör det.

2. Att söka pengar för tekniskt nischade projekt kan vara svårt. Presentationen och idén i sig drar lättare in pengar om den är förståelig för gemene man. Om du har en mycket avancerad idé, undvik att använda för mycket branschterminologi.

 

Investerarna jag träffade ville satsa på större projekt och få en större del av kakan än jag ville sälja. Då tipsade en kompis om crowdfunding”

Elin Olsson, grundare Elinnovation

 

Vill du veta mer om crowdfunding?

På Verksamt.se hittar du information om crowdfunding och tips för hur man lyckas med crowdfunding-projekt.   

Crowdfunding är relativt nytt i Sverige, men tjänsterna som erbjuder det sitter på matnyttig information. Två välkända crowdfundingsajter är fundedbyme.se och kickstarter.se. Genom att besöka deras hemsidor och prata med deras kundtjänst kan du få svar på många frågor.

Boken The Crowdfunding Bible av Scott Steinman erbjuder många tips och tricks för crowdfunding-nybörjaren.

Snart kan du även läsa om crowdfunding i Johan Norbergs bok på ämnet, Live and let die – som även den är finansierad genom just crowdfunding.

LÄS MER: Så blev Elin en vinnare med crowdfunding

Annons 2

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: