Nästa Evenemang

Om Verksamt.se och hållbart företagande

På verksamt.se samlar myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket, Tullverket, Patent- och registreringsverket (PRV), Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan information och e-tjänster för dig som ska starta ett företag eller driver ett företag. Här finns mycket information och inspiration om hållbart företagande, och till höger hittar du smarta länkar direkt till merläsning om just hållbart företagande.

Under rubrikerna Fundera, Starta, Driva, Utveckla och Avveckla på Verksamt.se hittar du information, räkneverktyg och länkar till fördjupad information på andra webbplatser. Här har vi samlat smarta tjänster för dig som vill skapa ett hållbart företag.

Du kan logga in med din e-legitimation i våra e-tjänster och bland annat registrera ditt företag, ändra företagsnamn, ansöka om godkännande för F-skatt och skapa din personliga affärsplan.

När ditt företag vill bli bättre på hållbart företagande rekommenderar vi merläsning hos följande offentliga aktörer som är experter på hållbart företagande av olika slag.

På CSRtips.se hittar du en enkel metod för dig som är småföretagare och vill skapa ett hållbart företag. Metoden är uppbyggd som en process med sex tydliga steg.

Hållbarhetsguiden erbjuder stöd genom att samla information, metoder och goda exempel på hur man kan använda design för att nå en hållbar affär och skapa ett hållbart företagande.

CSR-kompassen är ett gratis online-verktyg som kan hjälpa företag att komma igång med arbetet med socialt ansvarstagande i leverantörskedjan. Verktyget är anpassat till små och medelstora företag inom produktion, handel och service.

På Klimatkompassen kan du få inspiration att utveckla en klimatstrategi som kan minska företagets utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Du kan få hjälp med att:

– Beräkna företagets koldioxidutsläpp med CO2-kalkylatorn
– Utveckla en klimatstrategi – steg för steg.
– Uppnå konkreta minskningar och besparingar.

CSR Sweden är ett företagsnätverk som fokuserar på företagens samhällsansvar och samhällsengagemang.

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig med opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan påverka din energianvändning och hur du ska göra för att påverka miljön så lite som möjligt. Du får bland annat råd om hur du kan minska din energianvändning, hur du kan spara pengar och samtidigt minska din miljö- och klimatpåverkan.

På Energimyndigheten webbplats hittar du din kommunala energi- och klimatrådgivare. Du kan även få information om hur ditt företag kan effektivisera energianvändningen.

Swedish Cleantech är den officiella samlingsplatsen för svensk kompetens och lösningar inom miljöteknikområdet. Du som är företagare inom miljöteknik har möjlighet att här registrera ditt företag och kostnadsfritt marknadsföra miljötekniklösningar till potentiella köpare och investerare nationellt och internationellt.

Frågor och svar om hållbart företagande

 

Fråga: Vad är CSR?

Svar: CSR, Corporate Social Responsibility, används som begrepp då man talar om hållbart företagande. Begreppet CSR kan definieras som företagsansvar och är en förutsättning för hållbart företagande. CSR-aktiviteter kännetecknas av att de sträcker sig utanför det ansvar som företagen har enligt lagar och förordningar.

På CSRtips.se hittar du en enkel metod för dig som är småföretagare och vill arbeta hållbart.

Fråga: Hur kan mitt företag använda resurserna smart?

Svar: Att utnyttja resurserna smart innebär att du tänker på konsekvenserna och samtidigt minskar kostnaderna. Kanske kan du använda resurser på ett smart sätt som både minskar negativ miljöpåverkan och ökar den positiva påverkan? Till exempel kan du se över energiförbrukning och avfallshantering. En del jobbresor kanske kan ersättas av videokonferens? Läs mer och få konkreta tips för att komma igång.

Fråga: Vilka konkurrensfördelar har hållbart företagande?

Svar: Efterfrågan på hållbara produkter har aldrig varit större än idag och den växer ständigt. Om du, till skillnad från dina konkurrenter, kan visa att din idé är hållbar är det en betydande konkurrensfördel. Det kan vara att varorna du importerar är rättvisemärkta, att dina tjänster har mindre miljöpåverkan än andra företag i branschen, eller att du gör en insats för samhället där ditt företag verkar.

Det är viktigt att du tydligt visar för dina kunder hur du jobbar hållbart och fördelarna med att köpa din produkt eller tjänst. Läs mer om att kommunicera ditt hållbarhetsarbete.

Fråga: Vilka affärsmöjligheter kan hållbart företagande ge?

Svar: Många köpbeteenden har förändrats i och med att tekniken utvecklas och kunderna har blivit mer medvetna om miljön. Vissa varor som förut såldes som produkter levereras nu som tjänster. På så sätt sparar man energi, transporter och avfall. Att gå med i en bilpool istället för att köpa en egen bil är ett exempel på detta. Ett annat exempel är att lyssna på streamad musik online istället för att köpa cd-skivor.

Övergången från produkter till tjänster kan innebära stora resursbesparingar och främja en hållbar utveckling. Vilken vara skulle du kunna erbjuda som tjänst? Läs mer om nya, hållbara affärsmöjligheter.

Fråga: Vilka miljömärkningar och certifieringar finns?

Svar: Här hittar du en lista över de vanligaste miljömärkningarna och certifieringarna.

Tjäna pengar på hållbarhet

Per Grankvist har skrivit boken CSR i Praktiken, om hur företag tjänar och kan tjäna pengar på hållbarhet. Per Grankvist reder ut begreppen och pratar om vad Hållbarhet egentligen innebär, och hur du kan jobba med hållbarhet. Programledare Anders Nyberg.

Verktyg

Räkna ut total lönekostnad för företaget

Här kan du räkna ut vad den totala lönekostnaden blir för ditt företaget baserat på den anställdes lön och ålder.


0

Semesterersättning per semesterdag enligt sammalöneregeln är: