Nästa Evenemang

Gustaf en svensk klassiker

En svensk klassiker avklarad!

Historiska vingslag, imponerande logistik och en gnistrande upplevelse. Vasaloppet blev sista etappen på en svensk klassiker. Tjohoo!

En svensk klassiker består – som du säkert vet – av Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet i rad. Det är fysiskt utmanande. Det är folkfest. Det är njutning och prestation i en härlig blandning.

Och nu har jag alltså lagt Vasaloppet till handlingarna, som den sista etappen. Och visst känns det helt otroligt. Jag har drömt om klassikern i många år, och till och med anmält mig till alla lopp tidigare utan att genomföra dem. Det krävdes en ”Livet på 500 dagar”-satsning för att komma i mål.

Njutning viktigare över prestation

När jag för några veckor sedan träffade och lyssnade på Carolina Klüft betonade hon glädjen snarare än prestationen som en nyckelfaktor för hennes framgång. Och även om jag såklart gjorde mitt allra bästa, försökte jag verkligen följa hennes ord på Vasaloppet. Uppleva naturen, känna stolthet över mig själv och försöka pusha och glädja mina medtävlande.

Det förhöjde verkligen stämningen, och för mig blev det första gången en tävling inte blev en tävling, utan bara en upplevelse. Sista startled gjorde också sitt för att minska möjligheten till topprestation, men en tjusig spurt blev det i alla fall. Och till slut stod det 9 timmar vid målgången i Mora.

Någon kranskulla blev det inte, men mina fantastiska föräldrar mötte upp med en dalahäst och gratulationer. Tänk vad tråkigt det hade varit att komma i mål utan någon som tog emot mig. Jag är så otroligt tacksam över att ha människor i mitt liv som vill vara med och heja.

Fysisk toppform

Mina ansträngningar med uppdrag #14 Skaffa ett sexpack börjar verkligen ge resultat. Jag har tränat nästan varje dag de senaste veckorna, och det kändes under loppet. Trots bara fem timmars skidträning var jag pigg hela loppet och fräsch även i mål. En riktigt go känsla att känna att kroppen svarar och orkar. Jag kan inte komma på någon anledning i världen till att träna mindre i framtiden. En mycket bra investering i mig själv.

En svensk klassiker – en sammanfattning

Hur ska jag nu sammanfatta en svensk klassiker. Låt oss börja från början.

Vätternrundan

Jag tränade 13 mil på min hybridcykel innan loppet. Det räckte, men det hade verkligen inte skadat med mer träning. En härlig upplevelse att i solnedgången glida förbi vajande fält mot Jönköping. Inte lika mysigt att i regnoväder (utan regnkläder) glida uppför backarna åt andra hållet. Jag tror jag körde om 500 andra cyklister bara för att jag frös så och ville till nästa station. 13 timmar blev tiden på 30 mil.

Jobbigt lopp. Väldigt stelt dagarna efter och ont överallt. Kanske det mentalt mest utmanande. Ingen personlig favorit.

Vansbrosimningen

Enkelt, vem som helst som kan simma bröstsim och har någorlunda kondition fixar det. Go stämning trots regn och blixtrar. Efter Vätternrundan blev simningen nästan ett antiklimax eftersom det gick så fort och var så enkelt.

Lidingöloppet

Om Vätternrundan och Vansbrosimningen inte alls innefattar mina favoritsporter, är löpning motsatsen. Jag har alltid sprungit mycket, och nu var målet väldigt högt ställt. 2.09, vilket i princip skulle innebära en plats bland de 500 bästa. Sjuk dagarna innan, inte optimalt. Satsningen höll två mil, sedan rakt in i krampväggen och gång in i mål. Men frisk vågat, hälften vunnet. Jag kommer att nå tiden i höst istället.

Men ett underbart lopp som är riktigt jobbigt sista milen. Jag behöver verkligen få fler långa pass i kroppen för att lyckas som jag vill. Min favorit!

Vasaloppet

Den klart största folkfesten och ska du åka ett klassikerlopp så är det vasan. De flesta säger att du behöver 30 mil i kroppen innan, jag säger att du fixar det med fem mil om du har bra kondition och lite styrka. Det gjorde ju jag i alla fall. Det kommer nog snart en liten vasaloppsguide också från mig!

Alright, klassikern avklarad. Boom! Ett riktigt utmanande, roligt, jobbigt (och dyrt) uppdrag. Men värt alla ansträngningar. Stolt!

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Annons 2

Om bloggen

På 500 dagar ska jag skapa mitt drömliv och mitt drömföretag. Här följer du min största utmaning någonsin.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6