10 sätt att få ekonomisk hjälp under Corona

23 juni, 2020

Vi går igenom hur banken och regeringens stödpaket kan hjälpa ditt företag att klara ekonomin under och efter Coronapandemin. I den här guiden kan du också räkna ut hur stort stöd just ditt företag kan få från stödpaketen.

Det är ingen nyhet att många företag har det tufft i spåren av Coronapandemin. Och minst lika tufft är det för dig som driver företaget. Men det finns hjälp att få, och för att underlätta för dig har vi sammanställt 10 av de viktigaste sätten att få ekonomisk hjälp just nu.

Till vår hjälp har vi Korous Zare, som är chef för företagsrådgivningen på Swedbanks kundcenter.

Hur kan banken hjälpa företagare att få ordning på ekonomin just nu?

Den mest direkta, och kanske viktigaste, hjälpen både företaget och företagaren kan få är amorteringsfrihet under en period.

– Banken hjälper gärna till med amorteringsbefrielse för bolån och företagslån. Vi kan också hjälpa till att pausa pensionsavsättningar för att ni ska få bättre likviditet i bolaget.

Det går även att låna med statlig garanti samt utan statlig garanti, och vi gör samma kreditbedömning i båda fallen, berättar Korous.

Just nu beviljar Swedbank amorteringsbefrielse i upp till sex månader. Tänk på att ha en kontinuerlig kontakt med banken om hur det går för ditt företag (och dig!). En bra dialog gör att banken och du tillsammans kan agera för att lösa olika hinder och komma överens om lösningar i tid.

Hur får jag banken att förstå min situation?

För att banken ska kunna hjälpa dig behöver du hjälpa banken att förstå läget för ditt företag. Ha koll på den ekonomiska situationen i bolaget och ta fram rapporter kontinuerligt. Dessa kan du dela med banken, speciellt i tuffa tider. Särskilt om du har lån i banken behövs löpande uppdateringar. 

Korous Zare – chef för företagsrådgivningen på Swedbanks kundcenter

– Ärlighet varar längst. Att ha en bra dialog i både bra och dåliga tider gör att du och din bank tillsammans kan fortsätta att ha en bra affärsförbindelse, tipsar Korous.

Vilken ekonomisk hjälp kan mitt företag få under Corona?

Det har kommit en lång rad åtgärdspaket, stöd och nya kreditmöjligheter för företag som har det tufft i spåren av Coronakrisen. Längre ned finns länkar till en beräkningshjälp som hjälper dig att förstå hur mycket stöd ditt företag kan få. Först går vi igenom vilka de viktigaste stöden och möjligheterna är. Klicka dig vidare för att läsa mer om varje stöd eller möjlighet.

 Stöd vid arbetsbrist (korttidsarbete)

Möjlighet att dra ner på dina anställdas arbetstider samtidigt som de får behålla en stor del av sin lön. Staten tar en del av lönekostnaden.
Läs hur det fungerar här.

Omställningsstöd

Stödet finns för att hjälpa ditt företag att ställa om.
Läs mer om stödet här.

Likviditetsförstärkning

Ditt företag kan ansöka om att skjuta upp betalningar för arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och moms.
Läs mer om likviditetsförstärkning här.

Rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher

Företag i utsatta branscher kan få tillfälligt stöd och hjälp med delar av hyran.
Läs mer om tillfälligt stöd för hyreskostnader här.

Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter

Under en begränsad tid kan företag ansöka om sänkta arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift. Sänkt arbetsgivaravgift gäller retroaktivt för månaderna mars-juni samt med begränsning för maximalt 30 anställda.
Läs mer om sänkta arbetsgivaravgifter här.

Staten tar sjuklönekostnaden

Staten tar tillfälligt hela kostnaden för arbetsgivares sjuklöner från april till och med juli. Även egenföretagare (enskild firma) får ersättning genom sjukpenningen.
Läs mer om stödet här.

Lån med statlig lånegaranti

Bland annat erbjuder Swedbank likviditetslån med statlig lånegaranti till små och medelstora företag.
Läs mer om lån med statlig lånegaranti här.

Lån via Almi

Almi har lanserat ett särskilt Brygglån kopplat till Coronakrisen.
Läs mer om Almis lån här.

Garantier via Exportkreditnämnden

Exportkreditnämnden (EKN) har fått utökade kreditgarantier på totalt 500 miljarder och med minskad självrisk hos bankerna ges nya och förbättrade möjligheter för företag att låna. Detta gäller företag som exporterar.
Läs mer om garantier via EKN här.

Läs mer: Här hittar du information om alla åtgärdspaket för företagare under Coronapandemin.

Räkna ut hur mycket stöd ditt företag kan få under Coronapandemin

Det är inte helt lätt att förstå hur mycket pengar just ditt företag kan få från regeringens åtgärdspaket. Därför har Swedbank tagit fram ett antal beräkningsverktyg där du snabbt och enkelt får preliminära besked.

Med hjälp av verktygen kan du se vilken effekt olika stöd kan få för just ditt företag, om din ansökan beviljas. Här är de viktigaste:

Omställningsstöd
Se här vilket omställningsstöd ditt företag kan få om du får ansökan beviljad.

Korttidsarbete
Undersök hur mycket din nuvarande arbetskraftskostnad potentiellt kan minska om du får stöd för korttidsarbete.
Räkna på korttidsarbete här.

Likviditetsförstärkning
Undersök vad kostnadseffekten kan bli vid beviljad ansökan om anstånd av arbetsgivaravgifter, preliminär skatt på lön, samt mervärdesskatt (moms).
Räkna på likviditetsförstärkning här.

Ansvar för sjuklönekostnader
Använd beräkningsverktyget för att se vad kostnadseffekten blir om anställda på ditt företag skulle bli sjuka, när staten tar över ansvaret för sjuklönekostnaden dag 1-14.
Räkna på sjuklönekostnad här.
Privatekonomi
Foto av: Amazon
Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan
Ekonomi & Bokföring
Foto av: AdobeStock
Så får du bättre likviditet i företaget – snabbt!
Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare