BETA

Så blir du en kreativ företagare – nu!

20 april, 2011

Teo Härén är en av Sveriges mest uppskattade talare och...

Teo Härén är en av Sveriges mest uppskattade talare och entreprenörer. I boken Mind Your Own Business ger han sina bästa tips om hur du blir en inspirerande, kreativ och passionerad företagare. Som vanligt har vi samlat gräddan, och bjuder på det bästa i denna guide. Läs, lär och bli kreativ!

1. Bryt mönster. Tag medvetna beslut om att bryta dina gamla vanor, som att köra olika vägar till kontoret.

2. Hitta människor som har andra erfarenheter än du, då uppstår kreativitet. Och ta absolut hjälp av dina kunder, ingen vet bättre än dem hur du kan bli bättre. Betala för deras idéer som du kan använda dig av.

3. Fråga dina leverantörer också – även de vet ofta hur du kan utvecklas. Betala om de kommer med en bra idé som du tjänar på.

4. Härarbeta. Arbeta på platser som ger dig energi och nya idéer. Lämna kontoret och arbeta på andra platser, helt enkelt.

5. Skaffa dig inspiration. Besök sajter som ted.com för att få en inspirerande start på veckan.

6. Utbilda dig i kreativitet. Du kan inte ta kreativitet för givet det ska tas på allvar. Läs minst en bok om kreativitet varje år. Minst.

7. Det är billigt att ta marknadsandelar i lågkonjunktur – och du kan vara kreativ när du köper dina tjänster. Det är helt okej att byta tjänster med andra så länge ni fakturerar varandra. Alla blir nöjda och glada. och du tjänar på det. På så sätt kan du växa lite snabbare och ta marknadsandelar som är värdefulla när marknaden vänder uppåt.

8. Besök mässor som inte har något med din bransch att göra. Alla konkurrenter går på samma mässor som du – så se till att gå på andra för att få ny inspiration och nya idéer.

9. Rekrytera på kreativitet. Titta inte enbart på vad personen har för kunskap när du anställer. Be dem även berätta när de har varit som mest kreativa. Kräv ett “creative cv”.

10. Ta en kreativ kvart. Avsätt 15 minuter i månaden till att enbart fundera på vad du gör de andra 159,75 timmarna varje månad.

11. Ett bra sätt att utveckla kreativitet är att ständigt presentera förslag på förbättringar till exempelvis leverantörer.

Fler tips och viktiga råd från Teo Härén hittar du i boken Mind Your Own Business – där 50 av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer ger sina viktigaste framgångstips. Du köper dina exemplar (perfekt gåva!) av Mind Your Own Business här.
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020