BETA

11 steg till supermotivation

9 september, 2013

En klagande kund, en försenad buss eller en ineffektiv medarbetare...

En klagande kund, en försenad buss eller en ineffektiv medarbetare – många faktorer under en dag kan ta din energi. Så här tränar du upp din motivation och blir oslagbar oavsett vad som händer.

Hitta din passion
För att hitta motivationen i din vardag måste du fundera över vad som motiverar dig, vad som sätter i gång dig och vad som får det att pirra i magen. Se till att det är din passion som styr, och inte vad dina föräldrar eller någon annan har sagt att du bör (eller inte bör) göra.

Ge dig själv en bra start
Börja varje dag med det som betyder mest. Det vill säga, börja med att göra något som går i linje med din egen passion och som ger dig en positiv start på dagen – inte att springa till bussen, titta på nyheterna eller läsa tidningen. Många väljer att meditera, läsa framgångslitteratur eller att promenera till arbetsplatsen.

Bli en maratonlöpare
När en maratonlöpare snubblar, vad gör han/hon då? Stannar, andas, fokuserar och startar upp igen på rätt spår. Det är inte hur många gånger vi faller ner som räknas – det är hur snabbt vi tar oss upp igen.

Just do it!
Hitta ett citat eller ett uttalande som du kan gå tillbaka till när du känner en motivationsdipp. Det får dig fokuserad och hjälper dig att komma på rätt spår igen. Har du inget på lager är Nikes slogan extremt effektiv: Just do it!

Fokusera på varför
Att hitta motivationen för en tråkig uppgift är inte alltid lätt. Därför bör du se det i ett större perspektiv och ställa dig frågan: Varför? Om du inte har ett ”varför” kanske du inte ska ägna mer tid åt uppgiften överhuvudtaget.

Träna på motivationen
Motivation är som motion – du måste träna för att bli bättre. Hade du en dålig dag i går? Så vad? Gör en nystart varje dag och träna dig själv att gå i rätt riktning.

Jobba i fem minuter
Sätt i gång med uppgiften som du har svårt att hitta motivationen till, och ge den fem minuter. Ofta är det vad som behövs för att sätta i gång och helt plötsligt har du fixat det.

Fake it
Hur beter du dig när du är motiverad? Flytta dig, byt arbetsplats och rör dig som du gör när du är extremt motiverad. På det här sättet lurar du kroppen och även ditt medvetande att känna sig motiverat.

Skapa förutsättningar
Datorer som är för långsamma, ineffektiva program eller en bil som krånglar kan döda din motivation snabbt. Det är lika viktigt att träna på motivation som att undvika fällor som kan ta motivationen ifrån dig.

Motivationskompisen gör skillnad
Finns det någon i din närhet som kan motivera dig och ge dig energi när du känner dig nere? En motivationskompis kan hjälpa dig att arbeta hårt när du normalt skulle lägga av. Knepet med motivationskompisen fungerar nästan alltid – vara sig det gäller företagande, träning eller något annat.

Framgång skapar framgång
När du precis har klarat en svår uppgift, fått en komplimang eller vunnit ett pris är du uppfylld av motivation och energi som kan ta dig hur långt som helst. Oavsett om det är en liten framgång är det just den känslan som du ska hålla fast i. Lägg om ditt schema så att du alltid börjar dagen med lätta uppgifter som till exempel att träna – på så sätt får du en känsla av framgång och en bekräftelse som håller i sig hela dagen.

 

Vad gör du för att få mer motivation? Kommentera gärna!

Läs även:

Så blir du en kreativ företagare – nu!

Så får du dina anställda att behålla motivationen
Personlig utveckling
Svårt att sova? Här är 21 sömntips som verkligen fungerar
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg