BETA

Så startar du en framgångsrik e-handel

11 april, 2008

Drömmer du om att starta eget med försäljning av något...

Drömmer du om att starta eget med försäljning av något slag? I så fall är e-handel ett enkelt och effektivt sätt att komma igång. Många gånger är det starten på någonting som växer och blir riktigt framgångsrikt, inte bara på Internet. Innan du drar igång vill vi ge ditt företag några vägledande tips på vägen.

Planera inte så mycket, det tar tid
Ett tips är att inte planera så mycket utan istället fokusera på att få igång din försäljning och försäljningskanal, i det här fallet din webshop/e-handelsplats. Det är först när du har försäljning som du kan börja lära känna din idé och dina kunder. Nu får du veta vad dina kunder frågar efter och kan redan nu förändra och förbättra din idé och e-handel.

Planering tar tid och kan kosta pengar, så börja med att fokusera på att få igång försäljningen så lär du dig efter hand. När du successivt lär dig mer och mer kan du växa i lagom takt och i samband med ökad försäljning och nya behov. Du behöver inte ha kunskap eller ha förberett precis allting från dag ett.

Uppfinn inte hjulet en gång till
Ta hjälp av proffs när du vill starta e-handel. Det finns många som redan har startat e-handel och leverantörer av diverse program och system som underlättar när du vill starta. Nyttja detta för att bespara dig en väldig massa tid på att utveckla och uppfinna någonting som redan finns.

Det finns specialister inom varje e-handelsområde. Webshopleverantörer, marknadsföringsspecialister, affärssystem, logistikpartners med flera som alla vill erbjuda sina tjänster till dig som ska starta e-handel. Mitt råd till dig som precis ska starta e-handel är att ta en sak i taget eftersom din ambition och ekonomi förmodligen inte förhåller sig till varandra. Därför föreslår jag återigen att fokusera på att få igång försäljningen i första hand.

Vad är det du behöver för att få igång försäljningen?
Vilka krav har du på din satsning? Det kanske är svårt att veta innan men idag finns flertalet leverantörer som tagit hänsyn till detta och kan erbjuda dig olika system som du kan växa i. Börja med en hemsida eller webshop som klarar det grundläggande, dvs. produktvisning, sökfunktion, kundhantering, varukorg och en kassa med möjlighet att ansluta trygga och säkra betalningsalternativ. Ett sådant system eller e-handelsplattform kan du få för några hundralappar i månaden

Tänk på detta
Det ska vara lätt att sköta din e-handel med produkter och uppdateringar. Ja, det ska faktiskt vara så enkelt att alla som klarar att surfa på nätet ska klara att sköta en e-handel. Men även om det är enkelt så kommer du säkerligen ha många frågor och funderingar, så passa på att prova supporten innan du beställer din webshop så du kan känna dig trygg och säker.

Förmodligen kommer du och din e-handel att vara en satsning som sträcker sig över flera år. Därför är det viktigt att din webshopsleverantör tar hand om det svåra bitarna, framförallt i uppstartsskedet, så du kan koncentrera dig på det du kan som försäljning och kundservice. Din leverantör bör ta hand om drift, installation, utveckling av nya funktioner och möjligheter som är anpassade efter Internetköpare. Är du nöjd med din leverantör så kommer du ganska snart att märka att du och din e-handel hela tiden utvecklas och förändras i takt med att din e-handel blir mer attraktiv för dina besökare.  Detta tack vare att du kan koncentrera dig på det du är bäst på, försäljning och kundservice.

Visa att du finns
När du fått upp dina produkter och din e-handelsplats är öppen för allmänheten är det dags att börja med marknadsföringen. Arbetet med att synas bör vara den del i din e-handel som prioriteras lite extra. Det finns många olika typer av marknadsföring och ännu fler företag som kan hjälpa just dig till det bästa resultatet. Mitt tips gällande marknadsföringen är att om du tänker vara verksam på Internet så är det också där du bör marknadsföra din e-handel i första hand.

För att synas på Internet och få besökare till sin e-handel rekommenderar jag en metod som ofta omnämns sökmotormarknadsföring. Kort och gott innebär det att du försöker synas så högt upp som möjligt i de olika sökmotorernas sökresultat, exempelvis Googles. Denna metod erbjuds av många företag men du kan också lära dig att utföra mycket av detta arbete på egen hand. För många blir det en fråga om prioritering eftersom fokus då tas från försäljning och kundservice (du har helt enkelt inte tid med allt). Undersök vad det skulle kosta att låta någon annan hjälpa dig med detta och tänk på att din egen tid är värdefull.

Läs fler tips om marknadsföring och försäljning här

Förverkliga din dröm redan idag
Nu hoppas jag att du blivit än mer intresserad av Internetförsäljning och att du kommit ett steg närmare att förverkliga din dröm.

Kom ihåg att göra det enkelt och planera inte för mycket. Se till att komma igång med försäljningen och lär dig mer och mer i takt med att din försäljning ökar. Då förändras också behoven från dina kunder och dig själv i din verksamhet.

Jag arbetar själv som e-handelsrådgivare och har sett många starta och driva framgångsrik e-handel. På vår hemsida kan du läsa inspirerande intervjuer med e-handlare som berättar hur de gått till väga när de startade sin resa till en framgångsrik e-handel.

Henrik Forslund är e-handelsrådgivare på e-butik.se och expert på försäljning via Internet. Som besökare på nyttforetag.com kan du testa e-butik.se gratis. Klicka här för att läsa mer.

Vad säger Wikipedia om e-handel?
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.