Nästa Evenemang

Borselvan Fotbollsplan

Börselvan för succé med aktier och fonder just nu

Att bli ekonomiskt oberoende är ett av mina svåraste uppdrag, och så här i EM-tider har jag tagit fram en helt ny strategi för att lyckas med börsen, aktier och fonder. Jag kallar den Börselvan.

Min teori för att bli ekonomiskt oberoende på aktier och fonder följer helt strategierna som används av Warren Buffett och Per H Börjesson på Spiltan. Dvs. köp bra bolag och behåll dem över tid.

Men, ibland är det kul att gå utanför ramarna. Och eftersom jag också älskar fotboll gillar jag Avanzas roliga satsning #Börselvan – där de i sann fotbollsanda tagit fram en laguppställning av bolag de gillar just nu. Jag vill följa i fotspåren och här kommer min börselva (tänk på att jag är fullständigt novis på aktier och fonder, men försöker använda sunt förnuft och det jag lärt mig av Warren och Per H)

Målvakt: HM

HM-aktien ligger nästan 30 % under värdet från februari 2015. Visst har det sett lite skralt ut på sistone för detaljhandeln generellt, men jag tror på HM på lång sikt och de får bli min burväktare. Jag köper en pyts på kursen 252 kronor och ser investeringen på lång sikt. HM är som den tyske målvakten Manuel Neuer – stabil med enstaka felbedömningar som vi förlåter.

Backar: Didner & Gerge Småbolag (fond), Avanza Zero (fond) och Didner & Gerge Small & Microcap (fond)

Det är bara att erkänna, någon daytrader är jag inte och vill heller inte vara. Därför litar jag på experterna och mitt favoritfondbolag just nu är Didner & Gerge. Speciellt gillar jag deras fonder som investerar i mindre bolag (jag tror det är där tillväxten finns framöver) och väljer två av dem till min stabila backlinje.

Garderar med indexfonden Avanza Zero som har 0 % i förvaltningsavgift (= grymt!), och som följer Stockholmsbörsens index. Jag tror börsen kommer att vara lite svajig generellt under sommaren (med b la Brexit och presidentspekulationer), men Stockholmsbörsen överlag har en hyggligt låg värdering just nu och därför väljer jag Avanza Zero för att vara med i den generella uppgång jag hoppas på i ett längre perspektiv.

En stabil backlinje som presterat under lång tid.

Mittfältare: Apple, Kinnevik, Spiltan och SEB

Svåraste lagdelen, som då ska symbolisera medelhög risk med både offensiva och defensiva kvaliteter. Tänk Emil Forsberg kompletterad med Oscar Lewicki.

Högermittfältare: Apple

Under 75 % av värderingen från samma tidsperiod ifjol, vilket gör aktien intressant. Jag är ju ett stort Apple-fan sedan många år, och investerar både med hjärtat och hjärnan här. Svårt att inte ha med världens största stjärna i laget.

Innermittfältare: Spiltan

Jag har ju länge gillat Spiltan och deras investeringsfilosofi. Just nu är Spiltanaktien (som handlas på Alternativa Aktiemarknaden) historiskt högt värderad eftersom de är storägare i börsraketen Paradox, men även andra bolag i deras investeringsportfölj går bra. Jag behåller mitt ytterst modesta innehav, mycket tack vare att det ger tillgång till ett riktigt bra nätverk. Jag tror att Spiltan kan locka många andra intressanta spelare till laget = bonus!

Innermittfältare: Kinnevik

Kinnevik är svårbedömt. Jag gillar den höga direktavkastningen (12,36 %) och investmentbolaget är nu värderat till under 70 % av högsta värdering från januari 2014. Innehaven är numera starkt kopplade till e-handel vilket ökar den kortsiktiga risken, och jag räknar med upp- och nedgångar i formen. Men på lång sikt – en tvåvägsmittfältare med stor potential.

Vänstermittfältare: SEB

Med en extremt offensiv vänsterytter krävs en mer defensiv vänstermittfältare. SEB ligger väldigt lågt värderad just nu, men har en intressant direktavkastning på 6,6 %. Och om räntorna börjar stiga ser det ännu bättre ut.

Anfall: Paradox, Train Alliance, Storytel

Vänsterytter: Paradox Interactive

Spelbolaget Paradox Interactives börsnotering blev en succé och som tur var hade jag fått nys om bolaget innan. Det innebar en investering på ingångskursen 33 kr, och aktien ligger tre dagar senare (när detta skrivs) på 52,50 (vilket innebär en uppgång på nästan 60 % på tre dagar = trevligt). Jag tror den kommer att fortsätta stiga eftersom bolaget nu fått kontakter som kan hjälpa dem att lyckas på den kinesiska marknaden. Så något byte är inte aktuellt.

Center: Train Alliance

Min vilda chansning, men inte fullt så vild ändå. Spiltan har redan investerat i bolaget och inom kort börjar det handlas för allmänheten via sajten pepins.com. TrainAlliance sysslar med tågunderhåll (känns ju rimligt i dessa tider) och har strategiska anläggningar som minskar risken i aktien. Jag väntar på att köpmöjlighet ges och placerar aktien i laguppställningen. Ska jag vinna EM krävs mod.

Högerytter: Storytel

Jag och coola Jonas Tellander var med i Draknästet samtidigt, och nu som då är han VD på Storytel som distribuerar ljudböcker. Omsättningen och vinsten har ökat ordentligt på senare år, och nu väntar ordentlig internationell expansion. Det finns just nu möjlighet att köpa in sig i bolaget och även om jag har svårt att säga om bolaget är lågt eller högt värderat, är jag intresserad.

Vem behöver inte en irrationell högerytter likt Gareth Bale i Real Madrid? Köper en liten pyts, som kan bli aktuell för byte vid underprestation.

Vilka är dina börsfavoriter just nu? Dela gärna med dig här, med kommentarer i mina sociala medier och via #börselvan.

/Gustaf

 

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter

Annons 2

Om bloggen

På 500 dagar ska jag skapa mitt drömliv och mitt drömföretag. Här följer du min största utmaning någonsin.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6