7 viktiga försäkringar för dig och ditt företag

5 augusti, 2020

Vilka försäkringar har jag behov av i mitt företag, för mina anställda, mig själv och min familj?? Här går vi igenom vilka försäkringar som kan passa företag och företagare, och ger dig tips om hur du kan tänka.

Du som företagare har ett stort eget ansvar, både för företagets och din privata trygghet. Men många saknar kunskap eller drar sig för att tänka på vad som händer den dagen man går i pension, om man skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka.

Jenny Pettersson är chef för Liv & Pension Online på Swedbank, och har stor erfarenhet av försäkringslösningar för såväl företaget som företagaren. Här går vi igenom hennes bästa råd och också exempel på vilka vanliga misstag många företagare gör.

Testa här: Testa dig och ditt företag – har ni rätt försäkringar? (tar bara 5 minuter)

Vilka försäkringar borde alla företag ha?

Som företagare behöver du tänka på flera olika typer av försäkringar, både vilka försäkringar du behöver för företaget och vilka trygghetsförsäkringar du behöver som företagare. Den klassiska företagsförsäkringen är viktig, men även trygghetslösningar om du har anställda.

– Vilka försäkringar du behöver ska utgå från dina behov, din verksamhet och dina eventuella anställda.

Det kan se olika ut beroende på vilken typ av verksamhet du har, vilken bolagsform du har och hur din familjesituation ser ut. Har du anställda rekommenderar vi försäkringar som skyddar de anställda vid sjukdom, olycka eller dödsfall, för att trygga den anställdes privata ekonomi om något skulle hända, berättar Jenny.

I tillägg till detta, rekommenderar Jenny en tjänstepensionsförsäkring till dina anställda som kompletterar den allmänna pensionen som den anställde får från staten. Pensionsavsättningen per månad bör minst likna vad som är standard på den svenska arbetsmarknaden. Det innebär en avsättning till pension på cirka 4,5 procent av den anställdes lön upp till ca 41 000 kr/mån, och 30 procent avsättning på lönen som överstiger ca 41 000 kr/mån.  

Läs mer: Här lär du dig hur Tjänstepensionsförsäkring fungerar.

Vilka försäkringar behöver jag för att skydda mig själv och min familj?

Som företagare är det bra att trygga sig själv och sin familj, men även din framtida inkomst den dag du väljer att sluta arbeta. För att lyckas med det sistnämnda så bör du, om möjligt, ta ut så hög lön att du får full allmän pension från staten.

För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 20 008 kronor (2020). Det finns också ett tak för intjänande till pensionen. För att nå det behöver du ha en inkomst på 538 700 kronor per år (2020). Det motsvarar 44 892 kronor per månad (2020). Lön över detta ger inte mer allmän pension.

Jenny Pettersson på Swedbank

– Den allmänna pensionen bör du komplettera genom att pensionsspara via företaget. Ett riktmärke är att spara lika mycket till dig själv som du sätter av till dina eventuella anställdas tjänstepension, tipsar Jenny.

Dessutom är det viktigt att du som företagare kontrollerar vilka försäkringar du har och vilka du behöver som trygghet om du blir långvarigt sjuk, råkar ut för en olycka och vilket skydd du kan ge din familj vid dödsfall.

De försäkringar som de flesta företagare har är:

  • Premiebefrielseförsäkring som tryggar din pensionsinbetalning även om du skulle bli långvarigt sjuk.
  • Sjukförsäkring som tryggar din inkomst vid långtidssjukskrivning.
  • Olycksfallsförsäkring som ger ersättning vid olycksfall.
  • Livförsäkring som ger familjen eller företaget ekonomisk trygghet vid ett dödsfall.
  • Sjukvårdsförsäkring som ger tillgång till snabb, privat vård.

Läs mer om de olika försäkringstyperna här.

Vilka är de vanligaste misstagen företagare gör när det gäller försäkringar?

Många företagare har koll på att de behöver försäkringar, men de kanske inte vet exakt vilka. Det är vanligt att de bortprioriterar företagets viktigaste tillgång – sig själva och personalen – och istället enbart försäkrar företagets egendom.

– En del väntar också alldeles för länge med att teckna försäkringar. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser både för företaget och för den privata ekonomin, berättar Jenny.

Läs mer: Här är listan på de viktigaste försäkringarna för företagare.

Ett annat vanligt misstag företagare gör är att spara alldeles för lite till sig själva via sina företag. Det innebär att de inte får den framtida inkomst de behöver när de slutar arbeta.

– Företag har en förmånlig avdragsrätt gällande pensionssparande som fler borde använda sig av, avslutar Jenny.

Hur påverkar Corona försäkringarna? Läs om hur det fungerar hos Swedbank här.