Nästa Evenemang

Bokföring själv eller anlita redovisningsbyrå?

Bokföringen är ofta en ångestfylld uppgift för många företagare, men icke desto mindre är det många som tar hand om den själva. Alternativet är att låta någon redovisningsbyrå göra jobbet och koncentrera sig på det man är duktig på. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, och här tittar vi närmare på vad som är mest fördelaktigt.

Vare sig du har enskild firma, AB eller någon annan företagsform så krävs det en hel del pappersarbete för att hålla ordning på verksamheten. Speciellt tidskrävande är bokföringen. Alternativen är att fixa allt själv, att lämna över allt till en redovisningsbyrå eller ett mellanting. Vi ska titta på fördelar och nackdelar med respektive alternativ.

Fördelar med att sköta bokföring själv

– Du får kontroll och en överblick över företagets ekonomiska situation.
– Du kanske tycker att det är roligt.
– Det kostar ingenting i ett krasst pengamässigt perspektiv.

Nackdelar med att sköta bokföring själv

– Det tar massa tid, vilket i sin tur innebär att du får mindre tid till annat.
– Du sitter inte inne med all kunskap, och således kan det lätt bli fel.
– Det kan vara förbaskat tråkigt.

Fördelar med att anlita en redovisningsbyrå

– Allt blir rätt.
– Du spar tid och kan ägna dig åt det du är bra på.
– Du behöver inte hålla reda på en massa jobbiga papper.

Nackdelar med att anlita en redovisningsbyrå

– Det kostar pengar.
– Du kan få sämre kontroll över verksamheten.

Väldigt många väljer att sköta den löpande bokföringen själv, just för att minska kostnaderna. Men, ofta innebär det att du är dumsnål. Din egen tid är nämligen väldigt värdefull, och istället för att sitta med bokföringen skulle du kunna vara ute och tjäna massa pengar. Glöm inte heller att en redovisningsbyrå gör jobbet mycket snabbare än dig.

Vi tar ett exempel:

Du väljer att sköta bokföringen själv och det tar dig fem timmar. Under fem normala arbetstimmar kan du debitera dina kunder 400 kronor timmen, på fem timmar tjänar du alltså normalt 2000 kronor. Din kostnad för att sköta bokföringen själv blir således 2000 kronor.

Om du låter en bokföringsbyrå sköta redovisningen tar det kanske bara 3 timmar. Vi säger att det kostar 400 kronor i timmen. Den totala kostnaden blir i så fall 1200 kronor.

Som du märker blir det billigare (du sparar 800 kronor) att anlita en byrå eftersom din tid är så värdefull.

Men, som vi nämnt tidigare är inte ekonomin allt. Överblicken som du får genom att bokföra själv är inte att förakta. Men du får ju resultat- och balansrapporter från redovisningsbyrån varje månad, så det går ungefär på ett ut.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det ofta blir billigare att anlita en redovisningsbyrå, men har du en liten firma med få verifikationer kan det vara lämpligt att börja bokföra själv för att få kunskap om hur företaget fungerar.

Har du valt redovisningsfirma eller gör du bokföringen själv? Dela gärna med dig av dina erfarenheter genom att kommentera.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6