Nästa Evenemang

Bli en klimatsmart företagare i höst!

Det är inne att vara klimatsmart just nu, och som nyföretagare kan du utnyttja det till din fördel. Med enkla medel gör du din business mer miljövänlig, vilket du givetvis kommunicerar ut till dina kunder. I den här artikeln bjuder vår miljöexpert Dine Bolmstedt på fem enkla tips som du kan använda direkt i ditt företag

Solladdare för tekniska prylar
Det finns smidiga solladdare för mobiler och andra prylar. Detta är mycket klimatsmart och den ryms i fickan. Den kan även ladda handdatorer och mp3-spelare med 4,5- 9 volt. Solladdaren har ett inbyggt litiumbatteri som kan laddas i bilen eller i ett eluttag. Den väger endast 206 gram. Den säljs hos USB Geek.

Miljövänliga lokaler
Har du funderat på att bygga egna lokaler? Varför inte bygga ett ekohus? Det är både billigare och har ett bättre inomhusklimat än ett konventionellt hus. Det finns flera ekobyar i Sverige som har byggts för privatboende. Det skulle vara spännande att se det första företagshotellet eller företagsbyn som byggs med målet att bygga så miljövänligt och naturligt som möjligt.

Kostnaderna för att bygga ett ekohus är betydligt lägre än ett konventionellt hus. Det handlar om ca 20-30% lägre kostnader. För inspiration kan du besöka Ekoshoppa och Ekologiska Byggvaruhuset.

Hållbar etanol
I augusti har Gröna Bilister gått ut med att det finns hållbar etanol till de fordon som tankar etanol. Vad är då hållbar etanol? Det innebär följande:
•    Nolltolerans för barnarbete.
•    Minst 85% reduktion av fossilt koldioxid jämfört med bensin.
•    Minst 30% mekaniserad produktion idag, samt en plan för att få bort det manuella arbetet helt.
•    Nolltolerans för avverkning av regnskog.
•    Rättigheter och säkerhetsåtgärder för alla anställda i  linje med FN:s riktlinjer – vilket innebär minst minimilön och klartecken för fackföreningar.
•    Ekologisk hänsyn enligt UNICA:s miljöinitiativ – vilket bland annat innebär plan för biologisk mångfald, samt bevarande av mark och vatten.
•    Kontinuerlig kontroll av att kriterierna uppfylls av internationellt erkänd tredje part.

Källa: SEKAB

Klimatsmarta transporter
Vill du veta om du har ett klimatsmart sätt att transportera dig eller din livsstil? Testa dig på Klimatsmart under fliken tips och idéer.

Ät smart
Jag har läst broschyren ”Släng inte maten”, en klimatsmart guide om mat som Konsumentföreningen Stockholm har gett ut. Den innehåller praktiska tips om hur du förvarar frukt och grönt på bästa sätt för att öka livslängden. Själv har jag börjat ångkoka grönsaker med mycket gott resultat. Smaken är bättre än när grönsakerna kokat i vatten och nyttigare.

Lycka till med att vara en klimatsmart företagare!

Dine Bolmstedt är  energi- och miljöingenjör och driver Din energi och Miljö Sverige med säte i Karlstad. Vill du läsa mer om Dine och miljöpolicies rekommenderar vi ett besök på www.dinenergimiljo.se.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6