Nästa Evenemang

Bebis, business och balans!

Robin-Sanna-Liten-150x150En nyfödd bebis! Vad härligt!

Men en nyfödd bebis och företag – hur går det ihop?

Förra hösten väntade jag vårt första barn. Jag gjorde mig inga föreställningar om Livet Med Spädis – säkert vore det naivt att tro att jag skulle kunna jobba OCH vara nybliven morsa. Syrran bekräftade: “Räkna inte med att du kan göra något alls de första tre månaderna!”

Samtidigt kände jag ett stort behov av att ha en plan. Jag menar, det går ju inte att lägga allt på is, eller hur? Tänk om kunder glömmer bort mig! Tänk om jag blir omsprungen! Och kommer jag verkligen ha ro att BARA vara med vårt lilla barn?! Att sätta pausknappen på tillsvidareläge kändes inte som ett alternativ.

Jag behövde fokus. Och jag bestämde mig för att ta hjälp. Målsättningen: att hitta balans, med bebis i ena handen och business i den andra. Ett par coachingsessioner senare hade jag en plan för det kommande året.

Idag är Robin drygt ett år. Och planen, hur funkar den? Jo tack, den var ganska överoptimistisk till att börja med. :) Men – och här kommer tipsen:

– Att ha en plan är grymt! Planering är till för parering – ett par månader in i mammalivet fick jag anpassa planen till verkligheten och skruva ner målsättningen lite. Men den övergripande inriktningen håller, och den gör livet mycket enklare!

– Det går att anpassa dina aktiviteter till en extremt begränsad tillvaro (läs: ammande bebis som VÄGRAR att lämna din famn ens för en sekund). Är det läge att planera in kundmöten – eller funkar det bättre att jobba med marknadsföring?

– Tydlighet hjälper, som alltid. Om det är sociala media som gäller den första tiden, var ska du synas, och hur ofta? Vill du satsa mer på produktutveckling – speca vad du vill ha klart, och när!

– Planen ska vara din vän! Var snäll mot dig själv och din bebis: planera inte in något jobb den första tiden. Dåligt samvete är bara dåligt samvete – du blir varken gladare eller mer effektiv för att du är stressad.

Min slutsats: en bebis är som en väldigt liten, men extremt krävande chef. Han eller hon gör det (förhoppningsvis) inte omöjligt att jobba – men det blir viktigare än någonsin att kunna fokusera på rätt saker. Med en genomtänkt plan blir det enklare.

Är du nybliven mamma och företagare? Vilka är dina största utmaningar? Hur löser du ditt företagande? Dela gärna med dig i fältet nedan!

Annons 2

Om bloggen

Sanna Koritz är småföretagscoachen som hjälper dig att komma loss när du kört fast. Hon har lång erfarenhet av affärsutveckling både inom privat och offentlig sektor, i och utanför Sverige. I hennes blogg delar hon med sig av tankar och ger konkreta tips kring affärsutveckling, kommunikation och förändring.

Följ mig

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6