Nästa Evenemang

Aktiestinsens bästa investeringstips

Du känner honom som Aktiestinsen, och Lennart Israelsson får verklige betraktas som en de mest profilerade aktiespararna i Sverige. När han nyligen gick bort tog vi en titt på hans viktigaste investeringstips, som tog hans aktieportfölj från 600 kronor till 150 miljoner.

När en ”helt vanlig människa” lyckas använda framgångsrika principer om och om igen, är det värt att titta extra på. Och detta stämmer verkligen in på Aktiestinsen. Med en långsiktighet och väldigt tydliga insikter gjorde han aktiemarknaden till sin, och byggde en förmögenhet få förunnad.

Strategierna för oss osökt till en viss Warren Buffett, och vi gläds åt att Aktiestinsen så frikostigt delat med sig av sina råd i diverse intervjuer genom åren. De viktigaste råden hittar du såklart också i boken Miljoner på spåret. Här har vi försökt samla hans bästa tips – som tog hans portfölj från 600 kronor 1946 till 150 miljoner år 2014.

Generella råd om aktiemarknaden

– Köp aktier med bra avkastning och återinvestera utdelningarna
– Aktien ska gärna ge direktavkastning på runt 5 procent. Exempel: Utdelning 2,50 kronor per aktie och aktiekurs 50 kronor ger en direktavkastning på 5 procent.
– Köp aktier i företag där det går att förstå affärsidén
– Aktien bör ha ett P/E-tal (aktuell aktiekurs/vinst per aktie) mellan 5 och 15. Exempel: Aktien kostar 100 kronor och vinsten per aktie efter skatt är 20 kronor, ger P/E=5
– Kassaflödet, det vill säga ett företags in- och utbetalningar, ska vara stabilt
– Aktien ska gärna ha substansrabatt på 50 procent. Om substansvärdet (företagets tillgångar minus skulder delat per aktie) är 60 kronor, så ska kursen vara 30 kronor eller lägre.
– Många analysprogram, aktieanalytiker och finansmän försöker hitta vinnaraktier som ska slå marknaden. Chansen att en enskild aktiesparare gör ett rejält klipp är mycket, mycket liten. Men ett långsiktigt aktiesparande kan ge en vinst på lång sikt.

Varningar från Aktiestinsen

– När börsen faller – sälj inte! Ta det lugnt. Efter sju magra år kommer det sju feta.
– Varning för lågt substansvärde
– Varning för låg avkastning
– Varning för alltför högt P/E-tal
– Placera inte alltför många ägg i samma korg
– Låna inte. Man ska inte leva över sina tillgångar
– Alltför snabbväxande bolag är inte bra

Här kan du också läsa Sveriges Warren Buffett – Per H Börjessons –  bästa privatekonomi-råd för företagare.

Läs också den utmärkta artikeln i DI med Lennart Israelsson här.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6