Nästa Evenemang

9 sätt att bli en bättre ledare

Att leda andra människor kan vara en utmaning. Om du vill vara en stark, inspirerande och rättvis ledare borde du kika på följande nio tips – som garanterat hjälper dig i ditt ledarskap.

1. Fokusera på rätt saker
Fokusera inte på problemet utan det som ska uppnås. Då skapar du positiv energi som hjälper till i problemlösningen. Hitta det dina medarbetare är bra på och lyft det.

2. Ha förtroende och delegera uppgifter
Som ledare är det din uppgift att skapa förutsättningar för dina medarbetare att leverera resultat, inte att göra allt själv. Du måste släppa kontrollbehovet och istället ge dina kollegor ansvar, vilket kommer att utmynna i att ni tillsammans klarar av uppgiften.

3. Jobba åt båda håll
För att rätt mål ska uppnås är det viktigt att du som ledare inte bara kommunicerar nedåt utan även har tydlig kommunikation uppåt till exempelvis styrelsen, så att ni med säkerhet arbetar åt samma håll.

4. Var inte rädd för konflikter
Våga ta konflikter och få medarbetarna att våga säga vad de tycker. Ta tag i problem istället för att tro att det ska rinna ut i sanden, annars blir det lätt att skitsnack uppstår och rykten sprids.

5. Visa uppskattning med ökat ansvar
Var hård när det behövs. Men kom även ihåg att ge beröm och belöna hårt arbete med ökat förtroende. Känner människor att de utvecklas och har ansvar på arbetet ser de oftast även till att förvalta detta ansvar.

6. Kommunicera
Anpassa kommunikationen till den du vänder dig till och var tydlig med mål och direktiv. Missuppfattning är ett onödigt men vanlig problem mellan människor.

7. Brinn för jobbet
Tänk inte bara på nästa steg utan fokusera också på nuet. Annars finns det risk att du tappar kraft som ledare.

8. Känn din personal
Ta dig tid att tala med dina kollegor under dagen, både om personens privatliv och om arbetet ni utför. Se dock till att samtalen hålls på en bra nivå så att det inte blir för privat.

9. Skapa en balans mellan jobb och privatliv
Självklart krävs det hårt jobb som ledare, men du kommer inte att trivas länge som chef om du försummar ditt privatliv. Se till att ibland stänga av mobilen och skapa en balans mellan jobb och privatliv.

Artikeln är skriven av Margareta Hed.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6