Nästa Evenemang

5 supervanliga vanor som gör dig ineffektiv

Om du undrar varför din tid inte räcker till, behöver du läsa den här guiden. Det finns nämligen fem vanor som är otroligt vanliga, och som stjäl massor av din tid varje dag. Vilka har du?

Hur framgångsrik du är avgörs nästan alltid av vilka dagliga vanor du har. Om du till exempel har för vana att träna varje dag, kommer det direkt att avspegla sig i hur du mår, hur väl du lyckas och hur länge du lever. Det är självklart.

Men vi har också en mängd små vanor som vi sällan tänker på, men som tillsammans både tar mycket tid och energi. Frågan är – måste du ha dem i ditt liv? Här tar vi oss en titt på fem vanliga vanor som många stjärnföretagare har raderat från sina liv – för att klara av att skapa livet och företaget på sina egna villkor (med andra ord, att få mer tid till allt som är viktigt).

Måste du verkligen se på nyheterna?

Nej, det måste du inte. Däremot är det en invand vana för väldigt många, som ofta tar 30-60 minuter om dagen (tv, appar, nyhetssajter). Och hur många av nyheterna ger dig energi? Trodde väl det…

Vårt råd: Testa att minimera ditt nyhetsätande till en minut om dagen under 14 dagar. Enklaste sättet: att bara titta på löpsedlarna. När de 14 dagarna har gått, fråga dig själv om det har påverkat ditt liv negativt. Vi gissar att det inte har gjort det.

Och när du själv inte följer nyheterna slaviskt, har du också skapat dig en bra ingång i samtal med nya bekantskaper. Börja med: ”Jag har inte följt nyheterna på senaste tiden. Du verkar påläst, vill du berätta för mig vad som händer i världen just nu…?”

Är Sociala medie-flöden din bästa vän?

Push-notiser och flöden i sociala medier tar nog mer av din tid än du inser. Frågan är – vad ger det dig tillbaka? Om du inte jobbar som sociala medie-manager, avgränsa tiden för olika flöden till max 15 minuter per dag och följ bara människor som ger dig energi, ny kunskap eller något annat positivt. Det kommer att ge effekt på två plan. Dels får du massor med tid över, och dels slipper du fylla din värdefulla hjärna med irrelevant information.

Kom ihåg – det du låter påverka dig skapar din personlighet och karaktär. Vet du inte hur mycket tid du spenderar på sociala medier? Ladda ned appen Moment, som mäter dina skärmvanor, och förbered dig på en överraskning.

Vad hade jag nu för lösenord igen?

Detta är en väldigt vanliga dålig vana, precis som dåliga lösningar för filer och fysiska dokument. När det gäller lösenord gillar vi de inbyggda funktionerna på till exempel Mac, där datorn föreslår ett lösenord som är svårt att knäcka, och som sedan sparar i datorns nyckelring och kan delas med andra enheter.

För dina filer rekommenderar vi att bygga en smart mappstruktur i ett program du kan komma åt i molnet och som kan delas med andra. Dropbox fungerar exempelvis utmärkt.

Se där, två enkla sätt att aldrig mer behöva säga ”var la jag nu…”.

Javisst, kom in bara!

Har du bestämt hur och när andra människor får störa dig när du arbetar? Troligen inte. De flesta företagare har inga regler för detta, utan snarare en ”open door-policy” där andra kan störa dig när de önskar.

Tänk då på att det kan ta upp till 15 minuter innan du hittar tillbaka till ditt flow varje gång något distraherar dig. Det kan vara någon som frågar något i förbifarten, telefonen som ringer eller ett mail som poppar upp.

Vårt tips: Var tydlig med när det är okej att störa dig. Är din dörr stäng = upptagen? När du har hörlurar på = upptagen? När du har telefonen avstängd = upptagen?

Om du delar kalender med andra – sätt av block med tid när ingen annan kan boka in dig.

Pling!

En av de absolut värsta flowdödarna är signaler från telefon och dator. Om du inte redan har gjort det, stäng av alla Push-notiser på din telefon (i alla fall under arbetstid). Ja, gör det nu!

Ha alltid mailplinget på ljudlöst. Eller ännu bättre, stäng av mailen helt när du inte jobbar i den. Vårt råd är att bara kolla mailen två gånger per dag, efter att du först avslutat dagens två viktigaste uppgifter. Och om du behöver jobba med att skicka mail, koppla ner inkorgen så att du inte behöver störas av inkommande mail.

Och stäng av ljudet och lägg undan telefonen när du inte vill bli störd. Skapa ett meddelande på telefonsvararen där du ber den som ringer att maila istället.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6