Nästa Evenemang

4 sätt att öka lönsamheten i ditt företag

Percy Barnevik är kanske den svenske företagsledare vi beundrar allra mest, och speciellt gillar vi hans ”sunda förnuft” när det gäller ekonomi. Eftersom vi älskar att lära oss av mästarna, har vi tittat närmare på de råd inom ekonomi som Percy har gett i boken Jag vill förändra världen. Här är fyra av hans strategier för att öka lönsamheten.

Koncernchef, ordförande och styrelsemedlem i företag som ABB, Investor, Sandvik, Skanska, Astra Zeneca, General Motors och DuPont. Inget snack om att Percy Barnevik är en av landets mest framgångsrika företagsledare genom tiderna (mest imponeras vi ändå av hans nuvarande arbete med ”Hand in Hand”).

Inför 3-månadersprognos

Under året hinner det hända mängder med saker som påverkar årsbudgeten ni satte vid årets början. För att hänga med och ständigt ha en uppdaterad budget krävs löpande korrigeringar för att hålla budgeten aktuell. Barnevik rekommenderar att i stället införa tre-månadersprognoser för de viktigaste nyckeltalen. På så sätt kan ni hålla bättre koll och följa upp, korrigera och sätta in åtgärder tolv gånger per år i stället för en gång.

Följ kassaflödet

Kassaflödet är ett enkelt bevis på hur företagets ekonomi ser ut. Strategin är enkel; det måste komma in mer pengar än det går ut och tar pengarna slut är företaget slut. Barnevik rekommenderar att alltid hålla ett öga på kassaflödet – i stället för att stirra sig blind på bokföringen, där nya bokföringsregler kan påverka vinstsumman utan att något egentligen har hänt.

Höj marginalen på lönsamma produkter

Enligt Barnevik stödjer nästan alla åtgärder för att förbättra marginalen – direkt eller indirekt – också tillväxten. Därför är det mer lönsamt att höja marginalen på starkt lönsamma produkter eller tjänster, än att höja marginalen på mindre lönsamma. Här får du 7 enkla sätt att öka vinsten.

Höj priset på dina sämsta produkter

Vilka produkter eller tjänster går sämst i din verksamhet? Dessa produkter kan vara tröttsamma att jobba med, och då ligger det nära till hands att lägga ner dem. Barnevik ger dig ett alternativ till direkt nedläggning; höj priset med 30-40 procent först. Strategin kan leda till nedläggning efter några dagar, men ibland kan prishöjningen överraska och ge produkten ett nytt liv med ännu högre lönsamhet. Värt att testa!

Percy-citat vi gillar

– Tänk globalt och agera lokalt
– Kvantifiera både före och efter. Bara vad som mäts blir gjort. Glöm aldrig det.
– Ta marknadsandel från de sämsta konkurrenterna och lär er av de bästa.
– Framtiden tillhör inte de största företagen, utan de snabbaste.

Relaterat innehåll

Ecoflors framgångsstrategi: rädda miljön och tjäna pengar samtidigt

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6