Nästa Evenemang

17 sätt att hitta nya kunder

Nummer ett när du har företag eller vill starta eget är – försäljning! Många egenföretagare blir dock lite rädda när det kommer till just denna fråga. Är min produkt verkligen bra nog? Vill kunden verkligen köpa av mig? JA! Det är bara att ta sig i kragen och börja sälja. Vi ger dig hjälp på vägen med en lista på 17 sätt att hitta nya kunder. Let´s do it, företagare!

Skaffa allierade
Ett enkelt och bra sätt att skaffa nya kunder är att skaffa en eller flera partnerföretag som inte är konkurrenter, men som vänder sig till samma målgrupp. Om du är målare kan du till exempel alliera dig med en snickare. Ni ser till att länka till varandra från era resepektive sajter, och rekommenderar alltid varandra när ni är ute på jobb.

Utnyttja talets gåva
Mun till mun-metoden är onekligen en av de bästa säljkanalerna. Ge dina nuvarande kunder någon form av ersättning om de skaffar nya kunder till dig. Det kan till exempel vara en bra rabatt eller gratisprodukter. Se till att varje ”säljare” får ett unikt säljnummer så att du kan se vem som skaffade kunden. Låt även släkt och vänner vara reklampelare för dig.

Här lär du dig mer om hur du kan snacka dig till fler kunder

Fundera på affiliates
Med affiliates menas att någon marknadsför dina produkter eller tjänster på sin sajt, och du betalar bara provision när kunden köper eller beställer något. Det finns flertalet affiliatenätverk, varav TradeDoubler Commision Junction och Affiliator är de vanligaste. Det är dock förhållandevis dyrt att gå med i dessa, så om du har möjlighet att skapa en egen teknisk lösning är det att föredra.

Bli en faktabank
I dagens informationssamhälle är det smart att erbjuda något extra i samband med att du marknadsför dina produkter. Se till att ditt informationsmaterial innehåller tips och guider som handlar om din bransch och som kunden är intresserad av. Genom att ha artiklar på din hemsida lockar du också fler besökare, bland annat genom Google. Och ju fler som läser ditt material, desto fler kommer att handla hos dig.

Läs mer om hur du bygger en säljande sajt här

Besök mässor
Du behöver inte ställa ut på mässor för att kunna utnyttja dem. Gå in på www.fairlink.se och välj ut de mäsor som passar din business. Ta med visitkort och informationsmaterial, och sätt i gång att bygga nätverk och skaffa nya kunder. Våga prata med alla!

Gå med i nätverk
I varje stad finns det nätverk för småföretagare. Syftet är att skapa affärer till varandra. Gör det! Nyckeln till framgång är att skapa affärer till andra, då får du nästan alltid mer tillbaka. Den som inte ger får inte heller någonting tillbaka. Exempel på bra nätverk är Företagarna, Nyföretagarcentrum, BNI och Handelskammaren. Även vissa av myndigheterna, såsom Skatteverket, anordnar träffar emellanåt. Var aktiv!

Skaffa ett nyhetsbrev
Nyhetsbrev är främst till för att behålla en god relation med befintliga kunder, men med enkla medel kan du också få brevet att jobba för att skaffa nya kunder. Se till att ha en ruta där prenumeranten kan vidarebefordra brevet till en vän. Låt även brevet innehålla något annat än bara produktreklam, till exempel intressanta artiklar eller tips. På så sätt får du fler prenumeranter, och därmed fler kunder.

Våga fråga
Det är inte fult att utnyttja dina befintliga kunder! Våga fråga om de känner någon som kan vara en potentiell ny kund för dig. Belöna dem om de hjälper dig.

Skaffa starka referenser
Ett enkelt sätt att bryta ner den potentiella kundens tveksamhet är att ha starka referenskunder. Fyll din hemsida och ditt informationsmaterial med positiva utlåtanden från befintliga kunder, gärna kända sådana. Vi är flockmänniskor, om en person är kund vill fler bli det.

Be om snabba avslut
Kunder som inte kan bestämma sig kan bli en belastning. Be alltid om snabba avslut genom att ha tidsbegränsade kampanjer eller ett begränsat antal. Denna typ av kampanjer lockar till impulsköp.

Läs mer om avslutsmetoder vid försäljning här

Bli ett varumärke
De flesta småföretagare lever på sitt eget rykte. Se till att synas i sammanhang där dina kunder finns. Föreläs gärna inom ditt område på skolor och arbetsplatser. Var inte rädd för att synas och höras. Marknadsför dig själv som expert!

Titta i tidningen
De flesta lokaltidningar har radannonser där företag och privatpersoner söker hjälp. Detta är ett enkelt sätt att direkt komma i kontakt med nya kunder.

Lägg upp dig på rätt sidor
På nätet finns flertalet sidor som för ihop säljare med köpare. Ibland kostar det pengar, ibland är det gratis. Sök på just din bransch på Google så får du upp flertalet bra sidor. Se till att även finnas med på prisjämförelsesajter som Pricerunner.

Utnyttja dina resurser
Du har förmodligen en bil, en cykel, en jacka, en tröja, en väska, en dator och flera andra tillgångar som massor av potentiella kunder ser varje dag. Var inte rädd för att sätta din logotyp eller ditt budskap på dessa.

Gör en fuling
Småföretagare utan stora budgetkonton får lita till sitt intellekt snarare än sin plånbok. Detta kallas gerillamarknadsföring, och är din bästa vän. Du kan till exempel placera ut dina visitkort på väl valda ställen där din kundgrupp befinner sig. Ett annat bra sätt är att debattera i lokaltidningarna. Nämn ditt företag i förbifarten. Ta alltid de svagas parti, och utmana gärna.

Gör tvärtemot
Se till att sticka ut, gör tvärtemot vad alla andra gör. Om du till exempel har en lista med potentiella kunder du ska ringa till, se till att börja från Ö i stället för A. Vi lovar, företag som börjar med bokstäver som kommer långt bak i alfabetet får betydligt mindre samtal än dem som börjar på A. Utnyttja branschregister i allmänhet. Var alltid trevlig i telefon.

Visa alltid värdet!
Väldigt många företag gör misstaget att inte visa tydligt vad kunden tjänar på att köpa hos just dem. Du är smartare än så! Se till att fokus i din marknadsföring ligger på kundens mervärde. Om du är frisör visar din reklam hur kundens status kommer att öka med en trendig frisyr. Känslan avgör de flesta köp. Därför bör du tala till kundens känslor.

Läs fler smarta försäljningstips för företag och starta eget-aspiranter här

Vad säger Wikipedia om försäljning?

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6