Nästa Evenemang

10 tips när du gör affärer utomlands

Är du nyfiken på att göra affärer med andra länder? Här får du tipsen som fungerar både vid export och import, och som kan göra stor skillnad för ditt resultat. Råden är enkla och applicerbara för alla typer av handel med människor i andra länder. Missa dem inte!

Välj rätt marknad
Läs på och gör en noggrann marknadsundersökning för att se vilket land som passar ditt företag bäst. Tänk kultur, konkurrens, kvalitet, fraktkostnader, leveranstider, valutakurser och volymkrav när du väljer land.

Håll koll på regler
Samla all information som du kan hitta kring din produkt och nationella regler kring den. Vid import kan särskilda regler gälla som du måste känna till. Vänd dig till Exportrådet och Svenska ambassaden i respektive land för att få information.

Fråga om hjälp
Säljbolag, agenter, Exportrådet, Svenska Handelskammaren, ambassader och andra företag i din bransch kan hjälpa dig att hitta rätt kontakter utomlands. Men var noga med att definiera vilka krav du ställer på en eventuell samarbetspartner.

Se över din likviditet
Du bör ha en bra buffert med pengar när du ska göra affärer utomlands. Kundbesök i landet kostar en hacka och oftast krävs förskottsbetalning av leveranser. Dessutom kan det tillkomma kostnader som du inte räknat med från början.

Tänk på prissättningen
Prisnivåerna skiljer sig mellan olika länder. Det är viktigt att du anpassar dina prisnivåer så att du inte gör en förlustaffär. Ofta kan du ta mer betalt utomlands.

Välj affärskontakter noga
Se till att besöka dina potentiella affärskontakter innan ni börjar handla med varandra. Lär känna förhållandena på plats, var nyfiken, lär dig så mycket som möjligt och välj de partners som du attraheras av. Ta alltid referenser.

Lär dig affärskulturen
Affärskulturen skiljer sig mycket mellan länder och det är en stor fördel om du visar intresse för kulturen och språket.

Lär dig gärna några fraser för att minska glappet och försök förstå kulturen. På så sätt får du ett ovärderligt kunskapsutbyte som skapar förtroende – och genererar affärer.

Skapa långsiktiga relationer
Att skapa affärer utomlands handlar mycket om relationer. I många kulturer – såsom Kina – är affärskulturen byggd på personliga relationer.

Verifiera avtalen
Var noga med att dina affärskontakter repeterar och verifierar avtalet innan ni går till handling. På så sätt minskar risken för missförstånd på grund av språk eller kultur.

Ta ett djupt andetag
Att göra affärer i andra länder tar tid i början. Det krävs fokus, engagemang och mycket tålamod från dig för att lyckas. Men när du väl är i hamn finns mycket att vinna.

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6