BETA

Så bygger du framgångsrika team i snabbväxande företag

2 juli, 2014

Rekrytering, anställa och medarbetare i företag

Växande företag skapas genom en tydlig kultur där medarbetaren vet exakt vad som förväntas, och där varje individ ser möjligheten att växa. Här kommer draken Richard Båges viktigaste råd om hur du bygger team.

Dela framgång och motgång
Låt alla i teamet dela med sig av både framgång och misstag. Alla gör misstag, så var stolt över dem och hjälp andra att undvika dem. I affärer måste alla våga misslyckas, det ingår i spelet.

Var noga med att identifiera framgång. Varje team har sitt unika sätt som gör att saker fungerar. Fokusera på det som fungerar och bygg en struktur i teamet för att applicera det i fler moduler. Duplicera framgången.

Låt dina medarbetare sköta expansionen
Ditt företag växer om du låter varje medarbetare ha i uppgift att hitta sin egen ersättare. Använd också dina medarbetare till att expandera till nya ställen, och låt någon som redan jobbar i företaget öppna upp nya verksamheter.

Var inte rädd för att dela med dig av ägarskap i tidiga skeden, annars kan det vara svårt att hitta och behålla ditt drömteam.

Bygg en stark företagskultur
Delegera, en individ blir så otroligt mycket starkare om den får äga ansvar för något. Tänk på att drömteamet är alla företagets anställda, och när ni växer får du snart svårt att ha en personlig dialog med alla.

Då måste företagets kultur sitta i väggarna och vara inbyggd på alla nivåer. Jobba med kärnvärden som alla medarbetare måste skriva under på.

Ha alltid tydliga roller och karriärvägar
Alla ska veta precis vad som förväntas av dem. Dina medarbetare ska veta vilket nästa steg uppåt är och hur de tar sig dit. Sätt struktur för detta innan ditt företag blir för stort. Om du vill ha tillväxt i ditt företag måste du ha tydliga arbetsuppgiftsramar där det finns agendor som alltid följs. När en medarbetare är en fjärdedel från sina mål ska de få nya. Då får du utveckling och medarbetaren står aldrig still.

 

Richard Båge är Vd på Mediaplanet och delägare i storytel.com, insplanet.com och avtal24.se. Tidigare en av drakarna i Draknästet. Utsedd till Årets Entreprenör i Stockholm 2008.

 
Inspiration
Vi träffar George Clooney – här är hans 5 framgångstips!
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson