Kjell Enhagers tips: 4 steg till ökad motivation i ditt företag

11 januari, 2019

Hur många upplever ”julaftonstämning” när de går till jobbet? Gör du? Det kanske inte går, men om det gick att skapa en bråkdel av den känslan eller motivationen, vad hade det varit värt för dig, och för alla i företaget? Här får du de absolut viktigaste motivationstipsen från superföreläsaren Kjell Enhager.

Men låt mig först fråga, går det att skapa eller ens inspirera till motivation hos andra om jag inte är motiverad själv? Jag tror inte det och därför är dessa råd och dåd fokuserade mer på dig än din omgivning. De flesta som möter dig kommer sannolikt omedvetet att härma, spegla och bli smittad av din motivation. Så om du inte är motiverad, vad blir då konsekvenserna? Och om du är grymt taggad, vad kan hända? Att ha kul och tjäna kulor.

Fyra steg till motivation:

1. Vart vill du resa?

Det är vår fantasi som skapar en attraktiv bild av vad vi vill ska hända. När vi startar en resa så har vi oftast slutmålet i tanken. Vi ser en inre bild av vart vi ska. Har vi inte varit där tidigare kollar vi kanske in en karta eller slår in slutmålet på en GPS. Bygger vi ett hus har vi en ritning av det tänkta slutresultatet. Allt verkar skapas två gånger, en i tanken och en i verkligheten.

2. Är det samma med motivation?

Till exempel när du var barn och om du nu tyckte om julafton lika mycket som jag, så gissar jag att det var lätt att stiga upp på julaftons morgon och att du var pirrig och förväntansfull. Jag gissar att du innan julafton fantiserat om innehållet i alla julklappar.

Dessa inre bilder och röster skapar en känsla som fungerar som en karta eller beställning för våran ”vaktmästare” i hjärnan. Det är ”vaktmästaren” som gör allt för att hjälpa oss och att ständigt infria våra önskningar. Så genom att skapa en bild av slutmålet eller de resultat vi vill ha, har vi ökat sannolikheten att ta oss dit extremt mycket. För att må bra och att företaget ska gå bra, behöver vi se det först.

3. Sitter du vid ratten?

Det är många forskare som idag tror att vi härmar redan från dag ett. För att bli omhändertagna behöver vi vara omtyckta och därigenom öka chansen att överleva. Om det är sant, vad vill du att dina anställda ska härma? Vad du säger eller vad du gör, och vad är det viktigast att de härmar?

Jag tror att ansvar är det absolut viktigaste. Ansvar är grunden för förtroende och tillit, som är grunden för alla långvariga relationer. Rätta mig om jag har fel, men hur ska vi lyckas i våra företag om vi inte har bra relationer? Eller privat?

Vad innebär ansvar i det vardagliga arbetet? Att vi tar ansvar för vad vi säger och gör. Och om det blir fel, att vi säger förlåt. Att vi som ledare ber om hjälp, och att vi ofta säger tack. Tack, hjälp och förlåt är ord som skapar och återskapar relation och är svåra att säga ibland, men det gör skillnad att i ord uttrycka ansvar.

4. Vad är absolut viktigast?

Om du bara jobbade en timme per dag, vad hade varit den i särklass viktigaste aktiviteten för dig? Ställ frågan: ”Vad är absolut viktigast just nu?” Och sedan: ”Vad är absolut viktigast efter det?”

Genom att ställa frågorna om och om igen får du en prioriteringslista som är baserad på det som är viktigt, inte brådskande. När listan är färdig, då börjar du sätta fart med nummer ett tills den uppgiften är avklarad. Om du blir störd under tiden, så vet du var du ska fortsätta.

Eftersom tid är något vi inte kan förändra, så behöver vi förändra oss själva och prioritera alla aktiviteter och åtaganden utifrån det viktigaste.

5. Vad händer om jag kör i diket?

Hur många försök fick du när du skulle lära dig att gå? Fick du 27 försök och sedan sparkade dina föräldrar ut dig och sa: ”Vad ska grannarna säga?” Skulle inte tro det. Du fick hålla på tills det fungerade med uppmuntrande ord och hejarop. Det finns inte misslyckanden, bara att lära. Håll på tills det fungerar. Om vi kör i diket, istället för att fråga: ”Vems fel är det?”, fråga istället: ”Hur kommer vi upp, vem kan hjälpa till, och vem har lyckats tidigare?” Eller: ”Vad behöver vi lära oss?”

Vad skulle hända i ditt företag om alla satt vid ratten och alla hade en tydlig och klar bild av vart företagets resa är på väg, och alla gjorde rätt saker och ständigt lärde sig blixtsnabbt av både med- och motgångar? Det är med motiverade människor som mår bra som företag går bra.

Kjell Enhager är en av landets mest anlitade föreläsare inom motivation och ledarskap. Har föreläst för hundratusentals personer och coachat några av världens främsta företag och stjärnor. Artikeln är från vår bok ”Så lyckas du med ditt företag”.




Inspiration
De sju stegen till maxad motivation
Bloggar
Struktur äter motivation till frukost – men räcker det?
Bloggar
Supercoachernas bästa motivationstips