BETA

Veckans Entreprenör: Kicki Theander

7 november, 2013

Veckans Entreprenör är ingen mindre än Kicki Theander – grundare...

kicki1Veckans Entreprenör är ingen mindre än Kicki Theander – grundare till matkasseföretaget Middagsfrid.

Kicki, berätta lite om dig själv och ditt företag!

Jag heter Kicki Theander och blev entreprenör eftersom jag såg min chans att hjälpa människor att äta bättre och samtidigt få bygga upp någonting själv. Företagandet har givit mig en plattform där jag kan kombinera mina styrkor med det jag tycker är kul, nämligen matlagning och all planering som det innebär. Efter många år som anställd uppskattar jag nu också att få inflytande över viktiga frågor och få vara med och styra en verksamhet, inte bara utföra vad någon annan har bestämt.

Middagsfrid fick omdömet ”Bäst i test” av Aftonbladet i oktober 2012 och har vunnit fina priser, t.ex Årets tjänsteutvecklare. Vi har även fått fina utmärkelser – vi blev utsedda till en av de viktigaste innovationerna genom tiderna av svenska folket och ingår nu därför i en 3-årsutställning om innovationer på Tekniska muséet.

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Jag har förstått att det är viktigt att vara kostnadsmedveten oavsett hur det går för företaget. I goda tider bör man fylla kassakistan så att man har när det stormar.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
– Att hitta gränser mellan jobb och privatliv. Här är lösningen disciplin, det gäller att bestämma sig för att inte prata jobb hemma t.ex.

– Att acceptera att man aldrig riktigt blir ”en i gänget” som chef och ägare av en verksamhet. Det är bara att acceptera att gemenskapen kollegor emellan aldrig riktigt blir som förut. Det är priset man får betala för att bli företagare, men det är det värt! Man får så mycket annat som kompenserar.

– Att agera på en hårt konkurrensutsatt marknad. Detta innebär hårt arbete varje dag och att hela tiden hitta förbättringar och små innovationer som lyfter tjänsten vi säljer, t.ex. slipa på vår kommunikation, jobba smartare internt och hitta nya kreativa matlagningsmetoder.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
Genom att läsa böcker, lyssna på spännande föreläsare och inspireras av förebilder. Genom att göra helt andra saker, t.ex träna yoga, meditera, dansa, läsa skönlitteratur och lägga pussel.

Vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
– Var kostnadsmedveten. Räkna alltid på alternativ.

– Ägna 50% av din arbetstid till försäljning, även om du är i en uppstartsfas och webbsidan inte är klar.

– Gör annat än att bara jobba. Det ger energi åt företagandet!

Är du nyfiken på Kicki Theander och hennes matkassar på Middagsfrid kan du läsa vidare på middagsfrid.se
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020