Veckans Entreprenör – Michel Issa

10 oktober, 2013

Han grundade sitt första företag när han var 21 år...

michelissaHan grundade sitt första företag när han var 21 år och är idag, sex år senare, ägare till ett flertal andra företag och välgörenhetsorganisationer som Kenoro Camp AB, Safirdruvan Konferens AB, Motell Nattviol, Cykelgrossisten och Made of Hope.

Sveriges medier kallar honom den unga multientreprenören och han har blivit utsedd till en av årets supertalanger, nominerad till Årets affärsnätverkare 2013 och Årets unga företagare 2013, vilket har lett till att han blivit varmt omskriven i svensk media och intervjuats flera gånger i TV och radio.
Låt oss presentera Veckans Entreprenör: Michel Issa!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Någonting som jag underskattade och inte la så mycket tid på i början var att nätverka. Jag vet idag att nätverk absolut är en av de viktigaste nycklarna som gör att både ditt företag och din personlighet utvecklas – nätverk ger verkligen stora möjligheter. I dag är inte det viktiga vad du har studerat eller hur mycket du äger, utan vem du känner och vem som känner dig. Det har inte varit helt enkelt att bygga upp det nätverk jag har idag men jag har successivt förbättrat mitt självförtroende, lärt mig hur jag ska presentera mig och vilka tillställningar som är givande för mig att gå på. Därför är jag mest stolt över det starka och positiva nätverk som jag har byggt runtomkring mig. Jag gillar Peter Rosens citat som säger ”främlingar är bara vänner som du ännu inte har träffat”.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
Den absolut största utmaningen var när jag ville utveckla och bygga upp Kenoro Camp AB. Jag hamnade i ett mycket tuff 2 års period. Utmaningarna där var att inte ge upp och att istället våga kämpa emot och tro på sina drömmar. Vilket jag gjorde, med hjälp och stöd av min bror som var en typ av vägledare till mig. Så jag löste det och kunde vända hela kurvan från mörker till ljus genom att inte ge upp, våga ta nästa steg och börja nätverka och vissa upp det jag har för andra som är i behov av det jag har. Jag skämdes i början och visste inte hur man gjorde, men har idag lärt mig att om jag bara tar initiativet så kommer dörrarna öppnas. Du har inte misslyckats om du inte ger upp. Ju tuffare period desto starkare och större möjlighet får du. Jag brukar ofta säga att livets prövningar inte är till för att förkrossa oss utan för att stärka oss. Som entreprenör ska du lära dig att älska resan.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
Genom att både vara glad och tacksam men även omge mig med människor som stöttar och uppmuntrar. Jag brukar ofta fråga mig själv vad syftet är med det jag gör eller vill göra – att det är viktigt att sätta upp mål och syfte för att förstärka motivationen. Så jag brukar ofta belöna mig efter en lyckad affär eller projekt, just för att hålla mig motiverad. Det kan handla om en trevlig middag med några vänner, köpa någonting jag velat ha länge eller bara gå ut på bio och koppla av.

Vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
1. Knyt kontakter och för ett register över varje person du möter. Nätverk är en mycket stor del i företagandet som bör användas klokt – genom nätverk kommer du att förbättra dina karriärmöjligheter.

2. Jag brukar säga att ju mer du ger, desto mer får du. Därför brinner jag för att hjälpa andra. Hjälp när du är glad. Hjälp när du är trött, och även utan att förvänta dig något i gengäld. Det är då du kommer få tillbaka.

3. Begrepp som ”kan inte” och ”misslyckande” bör du sudda bort ur ditt medvetande.

Följ Michel Issa spännande liv på www.facebook.com/michelissa.se
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Ekonomi & Bokföring
Årsredovisning för ditt företag – här är allt du behöver veta