Allt du bör veta om frakt vid internationell handel

26 augusti, 2013

Det finns fraktalternativ som passar alla typer av skeppningar. Att...

Det finns fraktalternativ som passar alla typer av skeppningar. Att välja fel fraktlösning kan leda till att man betalar mycket mer än vad man egentligen borde. Här förklarar Fredrik Grönkvist, entreprenör och expert inom handel i Asien, de olika termerna som används vid sjöfrakt och flygfrakt vid internationell handel.

Sjöfrakt

Det vanligaste sättet att frakta från Kina är genom sjöfrakt. Många tror att detta endast gäller för enorma volymer, men faktum är att man kan frakta så lite som en kubikmeter med varor. När det gäller sjöfrakt finns det två olika varianter;

FCL (Full Container Load)

Det billigaste sättet att frakta från Kina är genom att importera fulla containers med varor. Fraktpriset per enhet blir lågt och hanteringen är enkel. Nedan listar jag ett antal fördelar med FCL frakt gentemot LCL frakt;

1. Lågt pris
2. Snabbare hantering
3. Mindre risk för transportskador
4. Lägre hamnavgifter

En 20 fot container har en volym på 29 kubikmeter. Man måste dock inte fylla denna för att FCL frakt skall bli lönsamt. Det räcker med att man endast fraktar 15 kubikmeter. För den som importerar mindre än så finns dock ett annat alternativ.

LCL (Less than Container Load)

För små frakter från några enstaka kartonger upp till 15 kubikmeter finns möjligheten att frakta LCL. I detta fall samfraktas gods tillhörande flera företag i samma container. Den främsta nackdelen är att priset per kubikmeter blir mycket dyrare än FCL frakt då mängden administration är densamma per skeppning, oavsett volym. När man LCL fraktar mer än 15 kubikmeter blir det faktiskt dyrare än om man tar en hel container, trots att det finns en stor del tomrum. Många importörer tror sig göra ett riktigt klipp när leverantören offererar ett lågt fraktpris, men chocken kommer senare då hamnagenten i Sverige gör sina pålägg som ofta är mycket större än själva fraktkostnaden vid LCL frakt! Se summeringen nedan;

1. Möjliggör frakt av små volymer
2. Ej lönsamt om mer än 15 kubikmeter
3. Långsammare hantering
4. Större risk för transportskador
5. Dyrare hamnavgifter

Flygfrakt

Vid import av mindre volymer av hög densitet (hög vikt per volymenhet) kan flygfrakt vara lönsamt. Den största fördelen är att det inte tar mer än 5 – 10 dagar innan varorna är levererade, vilket är en dramatisk skillnad gentemot sjöfrakt som tar mer än en månad från hamn till hamn. För att man skall kunna säga huruvida flygfrakt är lönsamt eller ej måste man först veta hur företag som DHL, UPS och FedEx kalkylerar priset per kilogram.

Alternativ #1 – Per kilogram

Oftast kan priset baseras helt och hållet på antalet kilogram. Priset per kilogram är också lägre desto mer man fraktar.

Alternativ #2 – Per volymetriskt kilogram

Ett flygplan är begränsat av vikten som det kan bära, och volymen med gods som det kan fyllas med. Därför beräknar fraktbolagen en volymetrisk vikt. Om godsets volymetriska vikt överstiger den faktiska vikten så tillämpas den volymetriska vikten. Oftast används en faktor på 200 för att kalkylera den volymetriska vikten.

Fallstudie – Faktiskt vikt tillämpas

I detta exempel tillämpas den faktiska vikten på 150 kg då denna överstiger den volymetriska vikten på 100 kg

– Volym: 0.5 m3
– Volymetrisk faktor: 200
– Vikt: 150 kg

Volymetrisk vikt = 0.5 m3 x 200 = 100 kg
Faktiskt vikt = 150 kg

Fallstudie – Volymetrisk vikt tillämpas

I detta exempel tillämpas den volymetriska vikten på 250 kg då denna överstiger den faktiska vikten på 150 kg

– Volym: 1.25 m3
– Volymetrisk faktor: 200
– Vikt: 150 kg

Volymetrisk vikt = 1.25 m3 x 200 = 250 kg
Faktiskt vikt = 150 kg

Att undvika transportskador

Ett typiskt problem vid import från Kina och andra Asiatiska länder är att leverantörerna använder billigt och undermåligt exportemballage. Gods som importers från Asien färdas en lång sträcka och hanteringen är ofta hårdhänt. Att investera i packning av bra kvalitet är en mycket effektiv och billig försäkring.

– EU pall (ISPM15, 800×1200 mm)
– Yttre kartonger av exportkvalitet med minst 5 lager
– De yttre kartongerna bör tryckas med importörens bolagsnamn, innehåll och varornas ursprung.
– Inre kartonger av exportkvalitet med minst 3 lager
– Känsliga produkter skall skyddas med bubbelplast
– Pallens hörn kan förstärkas med frigolit
– Samtliga kartonger bör vara fastspända på pallen
– Kartonger och pall bör skyddas med minst ett lager av transparent plast

Fredrik Grönkvist är delägare i ScandinAsian.se med kontor och lager i Shanghai, Kina. Läs mer om flygfrakt och sjöfrakt på följande sidor;

http://scandinasian.se/importguiden/frakt-kina

http://scandinasian.se/importguiden/incotermer

http://scandinasian.se/importguiden/eori-nummer


Text: Fredrik Grönkvist
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?