Tänker du som rika eller fattiga?

7 september, 2019

Du har säkert redan läst Robert Kiyosakis Rich Dad, Poor Dad. Frågan är: har du agerat på insikterna? Här fördjupar vi oss i de viktigaste verktygen från den klassiska boken. Vi ger dig ovärderliga tips för din privatekonomi. Lönsam läsning helt enkelt.

Steg 1: Övervinn din rädsla för pengar

Kiyosaki berättar om två huvudsakliga känslor som hindrar människor från att bli rika: rädslan att förlora pengar (och att inte kunna betala sina utgifter), och viljan att hålla skenet uppe genom att köpa dyra kläder eller bilar.

De här känslorna driver kostnader, så att de inte har något annat val än att fortsätta jobba för pengar och en viss livsstil. Samtidigt hindras de från att utvärdera investeringar och alternativa inkomstkällor.

Steg 2: Utbilda dig i pengar

Rika människor ser arbete som ett sätt att utbilda sig och lära sig nya saker. Fattiga människor ser arbete som ett sätt att tjäna pengar.

Kiyosakis råd är att använda arbetet för att skaffa sig färdigheter, inte bara för att få pengar och trygghet. Högre utbildning eller ett bra jobb garanterar inte ekonomisk framgång, utan det är först när du vet vad du kan använda din inkomst till som du har möjlighet att gå från fattig till rik (vilket leder till frågan: Hur har du utbildat dig i privatekonomi?).

Steg 3: Misslyckas

Alla människor har en naturlig rädsla för att förlora pengar. Skillnaden mellan fattiga och rika är inte rädslan i sig, utan hur rädslan hanteras. Rika människor ser misslyckande som en del av framgången. De tar lärdom av felstegen och är därmed inte rädda för att misslyckas. Du kan själv räkna ut vilket perspektiv de fattiga har.

Steg 4: Skapa din egen framgång

Om du gör som alla andra får du också samma resultat som alla andra. För att bli en av de få människor som faktiskt blir rika måste du gå mot strömmen.

Hade det funnits en enkel väg till rikedom hade alla tagit den. Dock är det få som verkar förstå att det faktiskt finns genvägar, och den kanske viktigaste är att lära av dem som har gjort resan innan.

Steg 5: Ta time-out regelbundet

Om du inte skrapar fram högsta vinsten på en lott så kommer inte rikedom över en natt. Du måste göra ett aktivt val och avsätta tid och ansträngning för att bygga upp dina ekonomiska kunskaper. Kiyosaki rekommenderar dig varmt att skapa egentid och regelbundna time-outs, där du tar dig tid att bygga upp din förmögenhet.

Steg 6: Eliminera dåliga vanor

Att bryta vanor, minska kostnader och ta bort överflöd av lyxprodukter är lättare sagt än gjort. Men för att uppnå dina mål måste du vara beredd att ta bort alla dåliga utgifter och beteenden. Enligt Kiyosaki är det helt avgörande för att bli framgångsrik.

Steg 7: Härma de rika

Undvik arrogans och besserwisser-attityd om du vill uppnå ekonomisk framgång. Kiyosakis tips är att alltid vara villig att lära av dem som redan är framgångsrika, och försöka efterlikna deras liv och val. Skaffa en mentor eller en förebild.

Hur har din förebild gjort för att komma dit han eller hon är idag? (Glöm inte att vara lika generös tillbaka när du väl har uppnått rikedom själv).

Steg 8: Utmana din ekonomiska komfortzon

För att bli rik måste du våga investera pengar utanför din komfortzon. Det klassiska sparandet på banken kommer inte att leda till rikedom under din livstid, eftersom räntan ofta ligger under inflationstakten.

Kiyosaki anser att en växande förmögenhet kräver ett visst mått av risk, och för att våga ta ekonomiska (och kalkylerade) risker behöver du bygga upp ett ekonomiskt självförtroende. Det gör du allra bäst genom att börja smått och lära dig något nytt för varje liten affär du gör. Ett annat intressant sätt att lära sig ekonomisk teori är förstås Kiyosakis eget spel Cashflow.

Läs också: Expertens bästa privatekonomi-tips för företagare

Steg 9: Fokusera på dina tillgångar

Rika människor fokuserar på att förbättra storleken på sina investeringar. Fattiga människor fokuserar på att kräva löneförhöjningar och öka sin lön.

Genom att hålla nere kostnaderna och minska skulderna ger du dig själv utrymme och tid till att fokusera på tillgångar. För många är en hög lön (och en vidlyftig levnadsstandard) den största fienden mot att skapa riktig rikedom.

Känner du som många andra att ekonomiskt oberoende ligger långt bort i tiden? Det är inte så konstigt, eftersom vår utbildning i privatekonomi ofta är minimal. Nu vet du äntligen mer!