BETA

Expertens bästa privatekonomi-tips för företagare

2 maj, 2014

Värdet av det egna företaget är din viktigaste privatekonomiska tillgång. Samtidigt bör alla företagare ha ett eget privat sparande som en reserv. Lita på din egen kompetens istället för finansiella rådgivare som är säljare av egna produkter. Här får du fler privatekonomi-tips från ekonomiexperten Per H Börjesson.

Det egna företaget

Det värde man bygger upp i företaget blir för de flesta den största privatekonomiska tillgången. Tänk på det innan du låter någon bli delägare. Förskott från kunder, leverantörskrediter och lån kan ge tillgång till kapital utan utspädning av ägandet. Ofta är det bättre att köpa in kompetens eller ha externa styrelseledamöter än att sälja ut andelar av företaget.

Samtidigt kan delägande för anställda ge långsiktig motivation och kapital från närstående ge resurser för expansion. Ta bara in kapital om investeraren förutom kapital tillför kompetens, kunnande och kontakter.

Svensk skattepolitik bygger på att vi skall ha rika företag och fattiga företagare. Det finns fyra sätt att få ut privat kapital ur det egna företaget:

1. Låg lön
Alla företagare bör försöka ta ut en lön upp till brytpunkten för statlig skatt (ca 35 000 kronor i månaden). Då är man en god samhällsmedborgare och får fulla pensionsavsättningar.

2. Hög lön
Försök att undvika att ta ut en hög lön för då får du både betala statlig inkomstskatt och värnskatt. Dessutom ger det högre löneuttaget ingen extra statlig pension vilket är ytterligare en marginaleffekt som många inte tänker på.

3. Utdelning
För alla som bedriver verksamhet i ett aktiebolag är det förmånligt att ta en utdelning upp till ”gränsbeloppet” (ca 150 000 kronor).

4. Inlåning till det egna bolaget
Det är faktiskt det mest fördelaktiga sättet att få ut privata pengar ur sitt bolag. Men då måste man ha privat kapital att låna in och bolaget skall ha behov av pengarna.

Eget privat sparande

För att bygga upp en buffert utanför det egna företaget är det viktigt att spara privat. Spara 10 procent av lönen i ett långsiktigt sparande. Köp en egen bostad och amortera på lånen. Köp och behåll egna aktier eller aktiefonder. Tänk på att enkelt är effektivt och har låga kostnader. Komplexa finansiella produkter har ofta höga kostnader och dolda risker. Utländska aktier har alltid högre kostnader än svenska aktier.

Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk som innebär att det är avkastningen på den tidigare avkastningen som ger fantastiska slutresultat. Varje procent man kan spara i form av lägre kostnader eller genom att få högre avkastning får därför stora effekter med långa spartider.

Välj hur du sparar till pension

Om man framgångsrikt bygger ett företag kommer det att bli det största pensionskapitalet. När nu dessutom bolagsskatten har sänkts till 22 % och den särskilda löneskatten för avdragsgilla pensionsavsättningar är 25 % kan det vara bättre att skatta fram pengar i det egna bolaget och placera kapitalet själv än att köpa inlåsta tjänstepensionsförsäkringar med höga kostnader. Om man vill göra egna tjänstepensionsavsättningar är ofta det bästa alternativet en depåförsäkring hos en internetmäklare.

 

Per H Börjesson är Vd på Investment AB Spiltan och författare till “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, “Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och “Så här får du ett rikt liv som pensionär – Sluta pensionsspara”.

 
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020