BETA

Framgångsskolan del 2: Nyckeln till en effektivare vardag

25 november, 2013

En anledning till att vi ibland inte gör något meningsfullt...

En anledning till att vi ibland inte gör något meningsfullt med vår tid är att vi helt enkelt inte har klart för oss vad vi borde göra med den.

Ett exempel på detta är när vi jobbar med ett projekt och kastar oss in i den första bästa uppgift som dyker upp och som har med projektet att göra. Vi tror att vi är effektiva eftersom vi faktiskt jobbar med vårt projekt. Men vi vet egentligen inte om det är den bästa uppgiften att ta itu med just då.

Ett bra sätt att minska risken för att kasta bort tiden på onödiga uppgifter eller uppgifter som kan vänta till senare är att ställa sig frågan ”vad är det bästa jag kan göra av min tid just nu?” Så fort du har klarat av en uppgift, fråga dig själv denna fråga och agera på det svar du ger dig själv.

Hindra autopiloten
Inte nog med att den här frågan tvingar dig att prioritera dina uppgifter. Den gör också att risken för att din autopilot ska gå igång minskar. Med andra ord så måste du hejda dig en smula innan du bestämmer dig för vad du ska göra.

Leta tidstjuvar!
Fråga dig själv och hjälp andra ställa sig följande frågor:
– Vad är viktigt och vad är bråttom av det du gör? Sluta ”dutta” – gör saker under större tidsblock.
– Vilka roller har du på företaget? Vilka måste du ha och vilka vill du ha? Få ner antalet roller till så få som möjligt.
– Samordna, effektivisera och minimera administrativa uppgifter och rutiner. Massor av tid och resurser slösas på att många gör samma sak parallellt.

Vad personlig effektivitet handlar om
– Eliminera slöseri av alla slag
– Vara förberedd inför möten
– Undanröja orimlig arbetsbelastning
– Hålla koll på och säkerställa framsteg i aktuella projekt
– Avsätta den tid och resurser som är lämpligt utifrån en aktivitets betydelse – inte
mer, inte mindre
– Se till att långsiktiga prioriteringar inte försummas
– Planera varje dag effektivt
– Planera varje vecka effektivt

Här hittar du fler delar i Framgångsskolan. Klicka här.

Framgångsskolan presenteras i samarbete med Insight Lab – som har förenklat chefers och företagares vardag sedan 1995. För dig som besöker oss på Mittföretag.com har vi förhandlat fram en superskön deal på Insight Labs storsäljande effektivitetspaket “Enklare vardag – Insightonline”. Ange kod “mittföretag” och du får 1 000 kronor i rabatt när du investerar i paketet på följande sida hos Insight Lab.
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020