BETA

Så ökar framgångsrik retorik ditt företags affärer

23 april, 2014

Du kan ha världens bästa idé men kan du inte snacka för den så är det bara en person som kommer veta att idén är bra, och det är du. Alldeles för få personer blir framgångsrika, därför ska du investera i ditt företags kommunikation genom att läsa retorikproffset Elaine Eksvärds bästa tips här.

När man lägger ner hjärta och själ i en produkt så är det enormt svårt att kortfattat beskriva vad det är ditt företag gör och vad man jobbar med. Men eftersom det är nyckeln så är det lika bra att säga det här i början – Less is more.

De flesta företagen börjar med att berätta hur länge de har varit verksamma. Skrytårtal där det står att de varit verksamma sedan 1847. Problemet är bara att när det kommer till kritan så är lyssnaren inte intresserad av hur länge du har funnits om det så är sedan 47 fkr – de är intresserade av vad du kan göra för dem.

Nyfikenhet – What’s in it for them?
Så för att fånga folks intresse är det en fråga du ska svara på så fort som möjligt, nämligen; ”What’s in it for them.” Ha som mål att svara på den frågan varje gång du kommunicerar och gör det efter en minut – senast. Det här väcker nämligen nyfikenhet – en av tre känslor som du ska uppnå oavsett kommunikationsutmaning. De andra två är trovärdighet och välvilja.

Välvilja
Vi lyssnar inte främst på kompetenta människor, vi lyssnar på folk vi tycker om. Kombinationen kompetent och trevlig blir ett lyssnarvänligt resultat. Många satsar på att ha professionella presentationer och det är inget fel i det. Felet är när folk introducerar med ”Vi går direkt på sak!”. Gör inte det misstaget. Glöm inte bort att de som lyssnar vill få en känsla för budbäraren, så gör ett gott första intryck. Det kommer ge en enorm skjuts till resten av presentationen. Nyckeln till välvilja är inte att ha en mening man säger varje gång, det är att känna in stämningen varje gång.

Trovärdighetslistan – skapa din egen
När du har fått folk att gilla dig och gjort dem nyfikna på ämnet så återstår bara att göra dig själv trovärdig. Nämn två eller tre saker som gör att folk direkt inser att du vet vad du snackar om. Som när jag ska lära folk konsten att få folk att lyssna så brukar jag nämna (beroende på publik) att jag har en fil.kand i retorik och att jag skrivit bästsäljande böcker som Härskarteknik och Snacka Snyggt.

Jag har en hel lista med trovärdighetsskapande exempel och där finns bland annat: Nominerad till stora talarpriset 2010, retorikexpert för SVT och TV4 över svenska och amerikanska valen 2008, 2010 och 2012, föreläsare tillsammans med Tony Blair och Göran Persson, vd för retorikbyrån Snacka Snyggt, och listan fortsätter. Men jag nämner aldrig hela listan för då kommer folk tro att jag är osäker. Jag tar upp två, högst tre saker från listan som passar publiken. Skapa din egen trovärdighetslista och ta upp två saker som passar till varje tillfälle.

Powerpoint är din sidekick – inte ditt huvudnummer
Folk kom inte för att titta på din powerpoint, de vill lyssna på dig. Så använd inte din PP som en karaokemaskin eller snuttefilt. Se till att du powerpoint-bantar genom att titta på varje slide och fråga dig själv: Kan jag säga det här stycket med en mening, ett ord, en bild, en video, en låt eller ännu bättre – kan jag säga det själv utan PP?

Berättelser
Steve Jobs sa: ”It’s the story, not the slides, that will capture the imagination of your audience.” Det är så sant! Jag är säker på att du har en massa upplevelser som du kan koppla till din profession. Dela med dig av dem! Det slår varenda slide i världen! Hjärnan tänker i bilder och berättelser ger hjärnan material för att skapa egna bilder – den bästa designen i världen som ingen reklambyrå kan skapa.

 

Elaine Eksvärd är retorikkonsult i konsten att få folk att vilja lyssna, Vd för retorikbyrån Snacka Snyggt, författare till “Härskarteknik” och “Snacka Snyggt” samt flitigt anlitad föreläsare.

 
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020