BETA

Veckans Entreprenör: Malte Jansson

5 maj, 2014

Han blev utsedd till “Årets raket 2013” för snabbast växande...

maltelinkedin2Han blev utsedd till “Årets raket 2013” för snabbast växande företag med en ökning av årsomsättningen med 403%. Han vet att det krävs en enorm personlig utveckling för att lyckas som företagare. Här delar han med sig av sina bästa framgångstips. Veckans Entreprenör är: Malte Jansson.

 

Berätta om dig själv och ditt företag, Malte!
Jag är 23 år och började min entreprenörsresa redan när jag var 12 år, jag började sälja tv-spel och massa annat. Jag har jobbat och konsultat med internetmarknadsföring, samt drivit e-handel. Men det hela tog fart i 20-årsåldern, när jag köpte min första industrifastighet, samtidigt som jag pluggade ekonomi i Uppsala.

Idag driver jag Cleaning Services & Estate i Sverige AB, Eskilstuna Magasinering & Fastighets AB, Goo Group Holding AB samt nystartade Helicoptern AB. Jag har fått utmärkelsen “Årets raket 2013”, för snabbast växande företag (ökning av årsomsättningen med 403%). Verkar även i nätverket Young Entrepreneurs of Sweden, som har 180 unga entreprenörer som medlemmar. Jag var även en av de som representerade Sverige på Emax Nordic 2010. Jag är även intresserad av personlig utveckling och har bl.a. gått kurser hos Landmark Education & tagit en NLP-practitioner hos Fredrik Praesto.

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Att det krävs att man utvecklas rejält på det personliga planet. Din roll förändras hela tiden som entreprenör. Så att investera i sig själv, är ett måste, och det får även ditt företag att växa. Det andra är att hitta folk som kompletterar dig, d.v.s. grymma co-founders och kollegor. Som Zlatan, han behöver faktiskt ett bra team, för att prestera på topp!

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
Att förändras som människa, delegera uppgifter till andra och att ge upp sina tidigare föreställningar om vad som är rätt och fel. Där har jag förändrats oerhört som person, och insett att göra saker på effektivast sätt inte är det vikigaste. Snarare att det faktiskt fungerar, även om man gör sakerna på ett lite annorlunda sätt.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
Jag går igång när det händer saker. Jag gillar när saker förändras, eller när snöbollen är i rullning. Det ger mig energi. Annars lyssnar jag på podcast, vilket ger mig energi. Där några av favoriterna är Framgångssagan, Startuppodden och alla klipp från Startup Grind. Tidigare läste jag väldigt mycket böcker inom företagande och personlig utveckling men det har tyvärr blivit sämre med det den senaste tiden. Jag rekommenderar starkt böckerna: E-myth och Think and grow rich.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
1. Hitta en mentor, eller använd dig av den information som finns för att bli inspirerad. Alltifrån Podcasts, självbiografier till “entreprenörsböcker” och Youtube klipp.

2. Ge inte upp! Företagandet är verkligen en berg och dalbana, som det gäller att vänja sig att leva med. Jag vet inte hur många fastighetsaffärer och annat jag kollat och räknat på. Men det krävs att ligga i, då det endast är en liten del av dem som går i hamn.

3. Tänk långsiktigt, men agera här och nu. Vilket är svårt men det krävs, för att ta sig vidare och kunna göra smartare val.

 

 

 
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020