Veckans Entreprenör: Lisa Renander

12 maj, 2014

Lisa Renander är en glad entreprenör som grundat fem företag,...

lisa_renander_bild

Lisa Renander är en glad entreprenör som grundat fem företag, dragit igång ett startupkollektiv i Gamla Stan, varit inbjuden hedersentreprenör på Stanford samt fått tre drakar på kroken i första säsongen av Draknästet. Här bjuder vi dig på hennes fantastiska företagarresa och bästa tips för dig som vill bli framgångsrik. 

 

Vi vill veta mer om dig och ditt företag Lisa!
Mitt första företag som jag startade tillsammans med min affärskompanjon Julia Hamrin hade en affärsidé som många skakade på huvudet åt. Vi ville ställa ut 30 drakstatyer i vår hemstad Sundsvall som målades av 30 olika konstnärer och ägdes av 30 olika företag. Nu finns konceptet i sex olika städer och drivs fortfarande av Julia.

För att spinna vidare på draktemat så deltog vi i Draknästet där vi pitchade ett Entreprenörsspel som tränar elever i problemlösning.  Vi fick både pengar och Mats Gabrielsson, Sven Hagströmer och Ljubo Mrnjavac som investerare, rådgivare och vänner. Entreprenörsspelet finns nu på flera hundra skolor och har till och med spelats av kronprinsessan Victoria. När en Stanfordprofessor som var på besök i Sverige fick spela spelet utbrast han att det här måste vi sprida över hela världen. Han erbjöd mig det hedersfulla uppdraget att vara ”Entrepreneur i Residence” under ett par månader på Stanford University i Kalifornien vilket bland annat innebar att vara mentor för 10 studenter som samtidigt hjälpte mig att utveckla en ny affärsmodell.

Inspirerad av statupvärlden i Silicon Valley åkte jag tillbaka till Sverige och startade ett nytt företag som utvecklade en IT-lösning för öppen innovation baserat på metodiken i Entreprenörsspelet. Med mig hem fick jag även en amerikansk investerare och idén om ett startupkollektiv som blev verklighet i ett 1800-talshus i Gamla Stan i Stockholm (Hus 24). Med mig fick jag även en drivkraft att stärka svenskt innovationskraft och att lära Sverige att använda öppen innovation vilket jag får möjlighet att göra inom ramarna för ett projekt på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och ett annat projekt på Almi Företagspartner.

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?
Hur enkelt det är att göra bokslut och årsredovisning. Hade jag vetat det hade vi lagt det internt och sluppit mycket strul och dyra fakturor.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?
De största utmaningarna har varit när vi ser att kalkylen inte håller och lönekostnaderna måste dras ner för att vi inte har nått säljmålen. När vi dessutom får facket efter oss i ett sådant läge och på grund av turordningsreglerna blir tvingade att säga upp personal som behöver vara kvar och behålla personal som kostar mer än vad de genererar blir stressnivån riktigt hög. Men i slutändan har det ändå alltid löst sig genom förhandlingar och dialog. En gång löste personalen det själva genom att gå med på att byta från fast lön till provisionslön. Ett lösningsfokuserat och stöttande team är ovärderligt.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?
Jag inspireras av utmaningar. Om jag får en idé eller en vision om något, men inte har någon aning om hur jag ska förverkliga detta, då triggas min motivation. Det som motiverar mig just nu är att jag vill se människor samverka bättre och dra nytta av varandras kompetens. På riktigt. Jag får hela tiden nya idéer på hur jag kan bidra till den visionen och vill direkt testa dem för att se om det fungerar.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?
1. ”Fail fast”. Sitt inte för länge och fila på idéer och strategier. Gå ut och testa i verkligheten och var öppen för att du, trots din eminenta strategi, ändå måste hitta nya vägar eftersom saker sällan blir som man tänt sig. Det är först när du testar på riktigt som du lär dig vad som är mest framgångsrikt.

2. Fokusera på lönsamhet. Det är lätt att komma på bra idéer, men svårt att utveckla dem till bra affärsidéer. Bra affärsidéer är alltid lönsamma och det finns kunder som gärna vill betala för det du gör eftersom du löser ett behov eller ett problem som de har.

3. Ta inte dig själv på för stort allvar. Även om företagande är ett jobb och att jobba ofta är hårt och slitigt så har man garanterat roligare om man samtidigt slappnar av, bjuder på sig själv och är ödmjuk inför allt man lär sig och alla fantastiska människor som finns i ens omgivning.

 

Vill du veta mer om Lisa och hennes fantastiska företag? Klicka in på deras hemsida: Rika Online