7 misstag nästan alla företagare gör – och hur du undviker dem

6 mars, 2014

Hur bra du än är så kommer det att uppstå problem som stör ditt företagande. Inte särskilt konstigt, för hur ska du kunna ha koll på allt? Anders Ekdahl har en mångårig bakgrund som företagare, VD och styrelseordförande. Här bjuder han dig på några av de vanligaste fallgroparna – och lösningen på samtliga.

1. Onödiga kundtvister – tydliga leveransvillkor
Skriv avtal om dina och kundens skyldigheter/rättigheter, vad som ingår/inte ingår samt vad som händer om ni inte fullföljer affären. Avtalet tecknas innan första leverans.

2. Onödiga överenskommelser – skriv avtal
Skriv avtal i alla affärsrelationer av betydelse. Oavsett om det handlar om samarbeten, partners, hyror, inköp, försäljning etc måste du veta vad som gäller. Du kan då göra en riskbedömning som är kalkylerbar.

3. Delägare som inte tar ansvar – kompanjonavtal
Avtala från början om vad ni förväntar er av varandra och vad som händer om någon lämnar, inklusive köp av aktier. Säkerställ att din kompanjon inte byts ut mot någon du inte vill ha som kompanjon.

4. Ensam med beslut – skaffa en ”elak bästa vän”
Ha professionella rådgivare, undvik ”ja-sägare”. De råd du får ska vara de du behöver höra, inte de du vill höra. Skapa en styrelse eller ett advisory board.

5. Dåligt försäkrad – teckna inte billigaste försäkringen
Olyckor händer alla. De viktiga momenten måste finnas i din företagsförsäkring. Gör en genomgång av innehållet varje år. När företaget växer förändras behoven!

6. Problem med anställda – rätt villkor från början
Många arbetsrättsliga problem skapas på grund av formaliafel. Skaffa anställningsavtal som anger anställningsform och roll.

7. Visioner som inte lyfter – gör en realistisk plan
Det hjälper inte att bara ha bra idéer. Du måste göra en realistisk plan för tillväxten inklusive försäljning, produktion, finansiering, rekrytering med mera.

 

Anders Ekdal är vd för Sinf (som hjälper företag att lösa problem) samt ordförande i Academy of Excellence, Garantgruppen och UNDEXO. Han har tidigare drivit flera egna bolag.
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?